11 Απρ 2013

5 Φυσικές Θεραπείες για την Ωτίτιδα


Δεν υπάρχει χειρότερος πόνος για ένα μωρό, ένα παιδί –ακόμη και για το γονιό- από τον πόνο στο αυτί. Ακόμη και έναν ήπιο πόνο στο αυτί είναι δύσκολο ένα παιδί να τον ανεχτεί, και με το δίκιο του. Και συνήθως ο πόνος είναι  ένδειξη για “οξεία μέση ωτίτιδα”.

Οι ωτίτιδες παρουσιάζονται στην περιοχή του μέσου αυτιού, πίσω από το τύμπανο, όταν η ευσταχιανή σάλπιγγα που συνδέει το φάρυγγα με το χώρο αυτό, διογκώνεται και αποτρέπει την είσοδο του αέρα στο μέσο αυτί. Αντί λοιπόν για αέρας μέσα από το σωληνάκι περνάει υγρό, το οποίο όταν μολυνθεί οδηγεί σε ωτίτιδα.
Αυτό συνήθως σημαίνει αντιβίωση αλλά σύμφωνα με ειδικούς μόνο 1 στα 8 παιδιά χρειάζεται στ’ αλήθεια τέτοιους είδους θεραπεία. Τα υπόλοιπα θα ανάρρωναν μόνα τους έτσι κι αλλιώς. Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας στην διαδικασία της αυτοΐασης με αυτές τις πέντε φυσικές θεραπείες:
Αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου και λεβάντας.
Βράστε νερό τοποθετήστε το σε μια γυάλινη λεκάνη και ρίξτε μέσα 3 σταγόνες από το κάθε έλαιο. Με μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι του παιδιού καθοδηγήστε το να κάνει εισπνοές –κατά προτίμηση από το στόμα- πάνω από την κατσαρόλα. Ο ευκάλυπτος και η λεβάντα έχουν άριστες αντιμικροβιακές ιδιότητες. (Προσέξτε μην ρίξετε περισσότερα έλαια και να μην καίει πολύ το νερό).
Σκόρδο.
Βράστε 1 σκελίδα σκόρδου σε μια κούπα νερό μέχρι να μαλακώσει ελαφρά (όχι να λιώσει). Αφού κρυώσει και είναι χλιαρό τοποθετήστε το στο αυτί (μην το πιέσετε μέσα στην τρύπα απλά καλύψτε την) και στερεώστε με μια γάζα ή βαμβάκι και ένα τσιρότο. Οι αντιβιοτικές ιδιότητες του σκόρδου θα κάνουν πολύ καλή δουλειά. Αλλάζετε καθημερινά.
Ζεστές κομπρέσες.
Τυλίξτε μια θερμοφόρα (προσέξτε να μην καίει) με μια πετσέτα και βάλτε το παιδί να ξαπλώσει με το πονεμένο αυτάκι πάνω στην θερμοφόρα, θα ανακουφιστεί πολύ από τον πόνο.
Σταγόνες φλόμου.
Ο Φλόμος είναι ανθοφόρο φυτό που φυτρώνει ελεύθερα σε πολλές περιοχές και χρησιμοποιείται για να καταπραΰνει τις φλεγμονές και τον πόνο των αυτιών. Μπορείτε να τον βρείτε σε αποξηραμένη μορφή. Θα βράσετε ένα κουταλάκι άνθη φλόμου σε μισό φλιτζάνι νερό. Αφού κρυώσει θα ανακατέψετε μια κουταλιά του με μια κουταλιά ελαιόλαδο και θα ρίξετε 3 σταγόνες στο πονεμένο αυτάκι. Μπορείτε να κάνετε συχνή χρήση του.
Γάλα μητρικό.
Αν θηλάζετε κάνετε ότι καλύτερο για το μωρό σας γιατί τα μωρά που θηλάζουν έχουν λιγότερα περιστατικά με ωτίτιδες από αυτά που πίνουν φόρμουλα γάλακτος. Να ξέρετε όμως ότι στον πόνο του αυτιού οι προγιαγιάδες μας έριχναν λίγες σταγόνες μητρικό γάλα στο αυτάκι όχι μόνο του μωρού αλλά και των μεγαλύτερων παιδιών.
 
Χρησιμοποιήστε τις φυσικές θεραπείες με την επίβλεψη του παιδίατρου, που σίγουρα θα χαρεί να μην χορηγήσει αντιβίωση στο παιδί σας.
Υγειοφάγος
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου