14 Απρ 2013

5 Τροφές για την Καταπολέμιση του Στρες!

    Το στρες βρίσκεται στην ζωή μας και έχει εγκατασταθεί για τα καλά σαν έννοια της καθημερινότητας. Όποιον ρωτήσεις τι σε στρεσάρει περισσότερο θα σου πει: τα λεφτά, η δουλειά και η περιποίηση των παιδιών ή των ηλικιωμένων γονιών. Πολύ λίγοι θα σκεφτούν τον εαυτό τους ή τι επιπτώσεις έχει το στρες στην υγεία τους μέχρι να δουν τα πρώτα συμπτώματα.
    Το άγχος συμβάλλει στη δημιουργία πολλών ασθενειών από πονοκεφάλους μέχρι καρδιακές παθήσεις, ανοσολογικές διαταραχές και πεπτικά προβλήματα. Ειδικά σε καταστάσεις μεγάλων απαιτήσεων τα επινεφρίδια υπερλειτουργούν για την παραγωγή των ορμονών του στρες. Όταν καταναλώνουμε ζάχαρη, ραφιναρισμένο αλεύρι και επεξεργασμένες τροφές, εμποδίζεται η παραγωγή των φυσικών ουσιών ευχαρίστησης του εγκεφάλου. Υπάρχει λοιπόν ένα ολόκληρο οπλοστάσιο με τροφές για χαλάρωση, για μια πιο θετική ήρεμη, κατάσταση, που μπορεί να μας οδηγήσει σε πιο χαρούμενη  και λιγότερο στρεσαρισμένη αντίληψη και ζωή!
Προσθέστε αλεύρι από χαρούπι στις συνταγές σας για μια γεύση σοκολάτας και επιπλέον βασικά μέταλλα. Το χαρούπι περιέχει μεγάλες ποσότητες μετάλλων όπως ασβέστιο και μαγνήσιο τα οποία χρειάζονται για την σωστή χαλάρωση και ξεκούραση των μυών. Επίσης το μαγνήσιο υποστηρίζει τη σωστή λειτουργία των επινεφριδίων ώστε να μην υπάρχει μεγάλη παραγωγή αδρεναλίνης, η οποία συνδέεται με την αίσθηση του στρες.
Φάτε ένα αβοκάντο για πρόσληψη βιταμίνης Β6. Η βιταμίνη Β6 είναι απαραίτητη για την δημιουργία στεροειδών ορμονών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που παράγονται όταν διανύουμε μια περίοδο στρες. Καταστάσεις με περισσότερο στρες οδηγούν σε μείωση της Β6, με αποτέλεσμα άλλες ορμονικές διαταραχές και επιπλέον εσωτερικές πιέσεις.
Μασουλίστε ωμές κόκκινες πιπεριές για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και για καταπολέμηση του στρες. Είναι γεμάτες με βιταμίνη C που μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) στο αίμα. Το όφελος από την  κατανάλωση της βιταμίνης C είναι διπλό γιατί επίσης βελτιώνει την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμάει τις λοιμώξεις, στις οποίες είμαστε πιο ευαίσθητοι σε περιόδους στρες.
Μειώστε το άγχος αυξάνοντας την κατανάλωση λιπαρών οξέων. Έρευνες έδειξαν ότι με την κατανάλωση αρκετών ιχθυελαίων καθημερινά μειώνονται τα επεισόδια άγχους και θυμού. Καλό είναι να προτιμάτε μικρά λιπαρά ψάρια όπως σαρδέλες και γαύρο για να αποφύγετε την μόλυνση και τα βαρέα μέταλλα που περιέχουν τα μεγαλύτερα ψάρια.
Φάτε γαλοπούλα και απολαύστε έναν χαλαρωτικό ύπνο απαλλαγμένο από σκοτούρες. Η τρυπτοφάνη είναι αμινοξύ που βρίσκεται στο κρέας της γαλοπούλας του κοτόπουλου, στο μοσχαρίσιο, στο σολομό και στη γαρίδα. Όταν μεταφέρεται στον εγκέφαλο μετατρέπεται σε σεροτονίνη, ορμόνη η οποία μειώνει το στρες και το άγχος, όπως και σε μελατονίνη, ορμόνη που βοηθάει στην  αϋπνία που οφείλεται στο στρες.

Υγειοφάγος

 

Πηγή: Julie Danulik Διατροφολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου