30 Απρ 2013

5 Τροφές Χωρίς Γλουτένη!


Αν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη δεν είναι και τόσο  δύσκολο να ζήσετε χωρίς τις τροφές που την περιέχουν. Υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές λύσεις και στην αγορά κυκλοφορούν πολλά προϊόντα που δεν περιέχουν γλουτένη. Είτε έχετε αλλεργία ή ευαισθησία στην γλουτένη είτε θέλετε απλώς να πειραματιστείτε με νέα υλικά στην μαγειρική σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντί για αλεύρι σίτου, υλικά χωρίς γλουτένη σαν αυτά που ακολουθούν:

Κινόα

Το κινόα είναι στην πραγματικότητα ένας σπόρος και δεν πρόκειται για δημητριακό. Πολλοί το μπερδεύουν λόγω της γεύσης του και τις ιδιαιτερότητες  του στο μαγείρεμα, που είναι ίδιες με των δημητριακών. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ δημοφιλής τροφή και θα το βρείτε σε μπάρες πρωτεϊνών σε κρακεράκια ακόμα και σε σοκολάτα. Μαγειρέψτε το όπως το άσπρο ρύζι και συνοδέψτε όποιο πιάτο σας αρέσει. Το μεγαλύτερο όφελος από την κατανάλωση κινόα και ιδίως για τους χορτοφάγους, είναι πως περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα καθιστώντας το μια πλήρη πρωτεΐνη!

Κεχρί

Σπόρος παρόμοιος με το κινόα επίσης με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία. Απίθανη τροφή για χορτοφάγους ή για όσους νηστεύουν. Γίνεται άριστος πουρές όταν ανακατευτεί με λειωμένο αχνιστό κουνουπίδι. Ανακατέψτε το βρασμένο κεχρί που σας περίσσεψε με λίγο γάλα, μέλι και τα αγαπημένα σας φρούτα και θα έχετε το πιο πλήρες πρωινό!

Αμάραντος

Ο αμάραντος είναι ο μικροσκοπικός σπόρος που μοιάζει με το κινόα και το κεχρί, επίσης πλούσιο σε πρωτεΐνες αλλά ακόμη πιο πλούσιο σε λυσίνη, ένα αμινοξύ που οι άλλοι δυο σπόροι δεν έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αυτό. Στις παραδοσιακές ιατρικές πιστεύεται ότι κατεβάζει την χοληστερόλη. Είναι ιδανικός για βραστά και σούπες, αλλά και για πουτίγκες, μιας και έχει την  ιδιότητα να χυλώνει εύκολα. Μπορεί όμως εύκολα να χρησιμοποιηθεί σαν αλεύρι για παρασκευή ψωμιού.

Φαγόπυρο

Το φαγόπυρο είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και είναι ευεργετικό για το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Επίσης δεν περιέχει γλουτένη και το αλεύρι του χρησιμοποιείται σε ψωμιά και γλυκά. Για όσους δεν μπορούν χωρίς μακαρόνια, τα μακαρόνια από φαγόπυρο είναι μια πολύ καλή λύση, με απαλή υφή και πλούσιο άρωμα.

 Σπόροι Chia

Καλλιεργείται από την εποχή των Αζτέκων και ήταν τόσο πολύτιμο που οι κάτοικοι το έδιναν ως φόρο στους κυβερνήτες. Χωρίς να χρειάζεται να το μαγειρέψετε, απλά ανακατέψτε σπόρους chia με γάλα, απόσταγμα βανίλιας, μια κουταλιά κακάο και το γλυκαντικό που προτιμάτε μέλι ή στέβια και έχετε στην στιγμή έτοιμη πουτίγκα. Τους σπόρους chia μπορείτε να τους πασπαλίσετε πάνω από σαλάτες, φρούτα, χυμούς, κουάκερ.

 

Υγειοφάγος
Photo Credit: gogatsby via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου