5 Απρ 2013

Εγκυμοσύνη & Αναψυκτικά



Να πίνω ή να μην πίνω αναψυκτικά? Μια ερώτηση συχνή για μια μέλλουσα μαμά, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πολλές γυναίκες είχαν συνήθεια προ-εγκυμοσύνης να ξεδιψούν με αναψυκτικά τύπου Diet Cola και μπορεί να είναι δύσκολο να εγκαταλείψουν αυτή τους την γλυκιά –χωρίς ζάχαρη - απόλαυση.

Μπορεί η κατανάλωση Diet αναψυκτικών να ακούγεται σαν καλύτερη επιλογή λόγω της έλλειψης ζάχαρης - σε ένα κουτάκι Regular Cola (330 ml) περιέχονται σχεδόν 34γρ. ζάχαρης, ποσότητα που αναλογεί σε 7-8 κουταλάκια, ενώ η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι μέχρι 24γρ. (6 κουταλάκια). Ας αναλύσουμε κάποια στοιχεία όμως λίγο περισσότερο!

Οι έρευνες δεν δείχνουν αρνητικά αποτελέσματα για ανθρώπους που καταναλώνουν  αναψυκτικά διαίτης μια φορά στο τόσο, αλλά για αυτούς που πίνουν 2 κουτάκια ή περισσότερα την ημέρα, τα αποτελέσματα σύνδεσαν την μεγάλη ποσότητα με την αυξημένη εμφάνιση  λεμφώματος. Και όσον αφορά στα προϊόντα διαίτης δεν υπήρξε κανένα χάσιμο βάρους. Στην πραγματικότητα όσο μεγάλωσε η κατανάλωση Diet Cola άλλο τόσο μεγάλωσε και ο αριθμός του παχύσαρκου πληθυσμού.

Επιπλέον η περιεκτικότητα σε καφεΐνη (με δράση άκρως διουρητική) φτάνει τα 45mg ανά κουτάκι. Αν κατά την διάρκεια της ημέρας η μέλλουσα μαμά φάει και σοκολάτα ή πιεί και καφέ, τότε ξεπερνάει την συνιστώμενη ημερήσια δόση καφεΐνης που είναι 150-300mg. Τα ερωτήματα για την επίδραση της καφεΐνης στο έμβρυο παραμένουν ανοικτά, αν και είναι γνωστό στους επιστήμονες ότι  η καφεΐνη είναι μεταλλαξιγόνα σε βακτήρια και μύκητες, ενώ σε υψηλές συγκεντρώσεις είναι μεταλλαξιγόνα σε κύτταρα θηλαστικών!!

Με την ανάγκη της εγκύου για αυξημένη ενυδάτωση, προκειμένου να υποστηρίξει την εμβρυακή κυκλοφορία, το αμνιακό υγρό και τον αυξημένο όγκο αίματος που χρειάζεται την συγκεκριμένη περίοδο, η καλύτερη λύση είναι άφθονο νερό και φρέσκοι χυμοί. Να ξέρετε ότι η έγκυος  χρειάζεται περίπου 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα, ενώ η θηλάζουσα 10-12.

Καλό θα ήταν λοιπόν αν πίνετε τέτοιου τύπου αναψυκτικά να κάνετε μια καλή αρχή μειώνοντας την ποσότητα σιγά-σιγά κάθε μέρα, προκειμένου να προστατέψετε την υγεία του μωρού στην κοιλίτσα σας. Εναλλακτικά το ανθρακούχο νερό είναι μια πολύ καλή λύση και για όσες θέλουν γεύση μπορούν να προσθέσουν χυμό από σταφύλι, ρόδι, ή φέτες πορτοκαλιού, φράουλας και φύλλα μέντας, δημιουργώντας ένα δροσερότατο φρουτοποτό, χωρίς ζάχαρη, χημικά και φουλ ενυδάτωση!

 

 Πηγή. Αμερικανικό περιοδικό της κλινικής διατροφής
Photo Credit: phalinn via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου