20 Απρ 2013

Βαλσαμόχορτο & Αντικαταθλιπτικές Ιδιότητες!

 



Η κατάθλιψη είναι μια νόσος που επηρεάζει τον άνθρωπο συνολικά, το νευρικό του σύστημα, την συμπεριφορά του, την διάθεση, τις σκέψεις και το σώμα. Τα συμπτώματα ποικίλα, μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, πεπτικές διαταραχές, πονοκεφάλους, ανησυχία και απώλεια ενδιαφέροντος για ζωή. Ένας άνθρωπος με κατάθλιψη μπορεί να είναι πάντα λυπημένος ή πάντα θυμωμένος, ή μπορεί να μην εμφανίζει καθόλου συναισθήματα.

Οι αιτίες δεν είναι πλήρως γνωστές, όμως οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει μια σειρά από παράγοντες. Και ενώ η θεραπεία περιλαμβάνει αγωγή με αντικαταθλιπτικά φαρμακευτικά σκευάσματα, οι παρενέργειές τους είναι τόσες πολλές, ζάλη, θολή όραση, ναυτία, πονοκέφαλοι, νευρικότητα, σεξουαλική δυσλειτουργία, μέχρι και του σημείου να αυξάνουν τις αυτοκτονίες στους ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν.
Ένα από τα πιο κοινά προβλήματα του μοντέρνου κόσμου που επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες. Μπορεί να προκληθεί από το στρες, διατροφικές ανεπάρκειες, χημικές ανισορροπίες στον εγκέφαλο κάποιο τραυματικό γεγονός μέχρι και τροφικές αλλεργίες. Πάντως όποια κι αν είναι η αιτία ξεκινά με διαταραχή στο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την διάθεση.
Σίγουρα υπάρχουν πολλά ακόμη προς εξερεύνηση σχετικά με την κατάθλιψη και τυχόν αποτελεσματικές θεραπείες για αυτήν. Για ανθρώπους όμως με ήπια ως μέτρια κατάθλιψη το βαλσαμόχορτο, όπως λέγεται ελληνικά το βότανο “St. John’s wort” μπορεί να βοηθήσει αρκετά.
Γνωστό στην αρχαία Ελλάδα και Ρώμη ως Hypericum perforatum για την δράση του στο “ταραγμένο μυαλό” και στην ερωτική απογοήτευση. Σήμερα η επιστήμονες αναγνωρίζουν την δράση του σε ήπιας- μέτριας μορφής κατάθλιψη, αϋπνία και μικρή συναισθηματική διαταραχή και χωρίς τις παρενέργειες των χημικών φαρμακευτικών σκευασμάτων. Σε κλινικές μελέτες δόθηκε σε ασθενείς δόση από 600mg έως 1,200mg και διαπιστώθηκε πρώτον ότι η χρήση του είναι ασφαλής και δεύτερον ότι 73% των συμμετεχόντων είχαν ύφεση των συμπτωμάτων.
Έχει όμως και άλλα οφέλη για την υγεία: ανακουφίζει από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, και μάλιστα σε συνδυασμό με το βότανο Σιμισιφούγκα (black cohosh) τα αποτελέσματα είναι καλύτερα σε κάθε επίπεδο και σωματικό και ψυχολογικό.
Το βότανο διατίθεται σε αποξηραμένη μορφή, σε βάμμα και σε κάψουλες. Μπορούμε να πίνουμε 1-3 ροφήματα  την ημέρα ή να ρίχνουμε 5-6 σταγόνες βάμματος σε ένα ποτήρι νερό 3 φορές ημερησίως και για τις κάψουλες ακολουθούμε τις οδηγίες της συσκευασίας.
 
Αν παίρνετε αντικαταθλιπτικά μην κάνετε χρήση του γιατί μπορεί υπάρξει αλληλεπίδραση. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πρώτα που σίγουρα θα χαρεί αν μπορέσετε να ξεπεράσετε τέτοιου είδους καταστάσεις χωρίς φαρμακευτικά σκευάσματα.
 
Υγειοφάγος
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου