4 Απρ 2013

Οι Απίθανοι Σπόροι Chia



Οι σπόροι Chia (τσία) συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πιο υγιεινές, λειτουργικές, γεμάτες διατροφική αξία τροφές, που είναι διαθέσιμες σήμερα. Είναι ασφυκτικά γεμάτοι από βασικά στοιχεία μιας υγιεινής διατροφής όπως, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και πολλές βιταμίνες και μέταλλα. Ενώ το ίδιο έχει γραφτεί για πολλά άλλα φρούτα, λαχανικά και τροφές υγιεινής διατροφής, οι σπόροι chia απέχουν πολύ από τα υπόλοιπα λόγω της ποσότητας, της πυκνότητας και της μεγάλης ποικιλίας των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν. Για παράδειγμα, το γάλα θεωρείται ως μία από τις καλύτερες πηγές ασβεστίου σε όλο τον κόσμο, γι’ αυτό το χρησιμοποιούμε ως μέσο κριτήριο για τις ημερήσιες ανάγκες μας σε ασβέστιο. Ωστόσο, μια απλή σύγκριση αποκαλύπτει ότι η περιεκτικότητα σε ασβέστιο των σπόρων  chia είναι περίπου έξι φορές αυτή του γάλακτος. Και το ασβέστιο είναι μόνο η αρχή.

Οι σπόροι chia είναι επίσης μια πολύ καλή πηγή των Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ουσίες που βοηθούν στην προστασία του καρδιαγγειακού μας συστήματος,  προωθούν την καλή ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου και προλαμβάνουν καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Είναι γνωστό ότι μεγάλες ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων περιέχουν τα ιχθυέλαια όπως λάδι από σολομό ή τόνο. Αυτό που πιθανώς δεν ξέρετε είναι ότι οι σπόροι chia  περιέχουν περισσότερα ωμέγα-3 από οποιαδήποτε ψάρι εκεί έξω, και ισοδυναμεί με περίπου 8 φορές περισσότερο από τον ροζ σολομό. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα ωμέγα-3 από φυτικές πηγές είναι και ασφαλέστερα και πιο αποτελεσματικά σε σύγκριση με τα ιχθυέλαια.

Και μόνο για τις ποσότητες ασβεστίου και τα ωμέγα-3 οι σπόροι chia πήραν ήδη την θέση τους ως σούπερ τροφή. Αλλά το πιο εκπληκτικό είναι ότι τα οφέλη στην υγεία μας με την χρήση τους δεν σταματά εδώ. Η κατανάλωση μιας χούφτας chia ισοδυναμεί με ένα μάτσο λαχανικά. Έχει τρείς φορές το σίδηρο που έχει το σπανάκι, 9 φορές το φώσφορο που περιέχει το πλήρες γάλα, διπλάσιο κάλιο από αυτό της μπανάνας, 15 φορές περισσότερο μαγνήσιο από ότι το μπρόκολο, δύο φορές περισσότερες φυτικές ίνες από τις νιφάδες πίτουρου και 9 φορές περισσότερο σελήνιο από τους σπόρους λιναριού. Είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά, που εμποδίζουν την καταστροφή των κυττάρων, την γήρανση και προστατεύουν από την εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου. Πολύ λίγες τροφές παρέχουν τόσο ολοκληρωμένη διατροφή όπως οι σπόροι chia.

Υπάρχει όμως ακόμα κάτι πιο μοναδικό που συμβαίνει όταν τους μουλιάσουμε σε νερό – απορροφούν το νερό αλλάζοντας την δομή τους και μετατρέπονται σε ένα ζελέ. Όταν αυτό το ζελέ περνάει από το εντερικό μας σύστημα, κάνει δυο πράγματα: 1ον, καθαρίζει αποτελεσματικά τα εντερικά τοιχώματα και έτσι βελτιώνεται η απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων και, 2ον, ενεργεί ως εμπόδιο ανάμεσα στα τοιχώματα και στους υδατάνθρακες που καταναλώνουμε. Το εμπόδιο αυτό επιβραδύνει και σταθεροποιεί την απορρόφηση του σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος μας. Αυτό σημαίνει ότι η ενέργεια από τη ζάχαρη αυτή διαρκεί περισσότερο και χρησιμοποιείται πιο αποτελεσματικά από τον οργανισμό. Αυτό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για πάσχοντες από διαβήτη. Και επειδή απορροφά μεγάλη ποσότητα νερού νιώθεις πλήρης για περισσότερη ώρα χωρίς να πεινάς, δηλαδή ιδανικό για αθλητές και για αυτούς που κάνουν δίαιτα.

Προκειμένου να κερδίσετε όλα τα θρεπτικά οφέλη αυτών των σπόρων συνιστάται να καταναλώνεται τουλάχιστον 1 έως 4 κουταλιές καθημερινά. Το μικροσκοπικό τους μέγεθος και η ήπια γεύση τους τα κάνει τόσο εύκολα στην χρήση τους. Μπορούν αν αλεστούν να γίνουν αλεύρι για το ψωμί σας ή ως πηκτικό μέσο για τις σούπες σας. Αλλά και όπως είναι μπορούν μπουν σε οποιοδήποτε πιάτο η να καταναλωθούν απλώς σκέτοι. Είναι επίσης χωρίς γλουτένη οπότε γίνονται και πρωταρχική πηγή διατροφής για άτομα με τέτοιου είδους δυσανεξία.  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου