2 Μαΐ 2013

Τρόποι για να Τρώτε Περισσότερα Φρούτα & Λαχανικά!


Για εσάς που είστε νέοι στην ιδέα του : τρώω για να έχω ευεξία και να είμαι υγιής, το να ενσωματώσετε περισσότερα λαχανικά στην διατροφή σας ίσως να φαίνεται σκληρή δουλειά. Και ίσως και να είναι, εκτός αν έχετε πρόγραμμα!

Ο στόχος είναι τουλάχιστον πέντε με επτά μερίδες φρούτων και λαχανικών κατά προτίμηση βιολογικών, κάθε μέρα. Προσπαθήστε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές και η καθημερινή κατανάλωση τροφών που διατηρούν και προάγουν την υγεία σας θα γίνει η απολαυστική σας ρουτίνα.

Αγοράζω περισσότερα, τρώω περισσότερα (εννοείται λαχανικά)

Εδώ ισχύει ότι με τα τσιπς και τα κρουασάν. Όσο περισσότερα έχετε στο σπίτι, τόσο περισσότερα τρώτε. Με λίγα λόγια αφήστε έξω από το καροτσάκι σας όλα τα άχρηστα και ανθυγιεινά τρόφιμα και φορτώστε το με φρούτα και λαχανικά. Όσο πιο εύκολα μπορείτε να βρείτε μέσα στο σπίτι τσιπς και ανθυγιεινά σνακ τόσο πιο εύκολα θα τα φάτε στην πρώτη ευκαιρία.

Κάντε διαφορετική προσέγγιση

Είστε από αυτούς που πρέπει να σας “ξεγελάσουν” για να φάτε την σαλάτα σας? Σκέφτεστε ότι μπορείτε να φάτε σαλάτα και ..αύριο? Δοκιμάστε τότε να στολίσετε την σαλάτα σας με καρύδια, σπόρους κουκουνάρι, φέτες μήλου, τριμμένη παρμεζάνα, γιαούρτι  ή ακόμη και αποξηραμένα φρούτα. Έτσι δεν τρώτε σκέτη “πρασινάδα”.

Κάντε το μαγείρεμα πιο εύκολο

Μπορείτε πολύ εύκολα όταν ψωνίζετε τα λαχανικά σας να τα καθαρίσετε, να τα πλύνετε και να τα βάλετε στην συντήρηση σε γυάλινα μπολ. Θα είναι πιο εύκολο να σερβίρετε την σαλάτα στο λεπτό, με αυτό τον τρόπο, απ’ ότι αν ξεκινάτε όλη την διαδικασία από την αρχή. Επίσης λαχανικά που θα χρησιμοποιηθούν για μαγείρεμα μπορείτε αφού τα πλύνετε να τα έχετε στην κατάψυξη έτοιμα μέχρι την χρήση τους.

Εξοικονομείτε χρήματα

Όταν έχετε αρχίσει να δίνετε μεγάλη σημασία στην ποιότητα των τροφών που τρώτε, θα διαπιστώσετε ότι το να τρώτε έξω δεν σας ικανοποιεί και τόσο. Οπότε αυτομάτως γλυτώνετε χρήματα. Ωστόσο όταν αποφασίζετε για μια ειδική περίπτωση μετά από μακριά εβδομάδα να απολαύσετε ένα ξεχωριστό δείπνο σε ένα ξεχωριστό εστιατόριο, ζητήστε έξτρα λαχανικά!

Πρωινό σε ένα λεπτό

Αφιερώστε λίγη ώρα μέσα στο σαββατοκύριακο για να προετοιμάσετε τα υλικά για τα καθημερινό σας πρωινό φαγητό. Πλύνετε τα φρούτα και έχετέ τα έτοιμα στο ψυγείο. Το μόνο που έχετε να κάνετε κάθε πρωί είναι να ρίξετε στο μπλέντερ 1-2 φρούτα και ότι άλλο προτιμάτε: γάλα ή χυμό, ξηρούς καρπούς, μέλι ή στέβια για πιο γλυκιά γεύση και τα συμπληρώματα που μπορεί να παίρνετε (πρωτεΐνες, προβιοτικά ένζυμα, λιπαρά οξέα). Δεν θα χρειαστείτε περισσότερο από 1 λεπτό για να το ετοιμάσετε, μαζί με το άλεσμα!

Πιείτε τα λαχανικά σας

Αντί να αγοράζετε χυμούς, οι οποίοι έχουν χάσει όλα τα θρεπτικά συστατικά τους, δοκιμάστε να φτιάξετε μόνοι σας και πηγαίνετε και ένα βήμα πιο πέρα φτιάχνοντας   smoothies. Πειραματιστείτε με περισσότερα θρεπτικά συστατικά προσθέτοντας : αβοκάντο, αμύγδαλα, λιναρόσπορους ή αν προτιμάτε περισσότερο πράσινο χρώμα τότε δοκιμάστε σπανάκι, μέντα, λαχανίδες, καρότα. Μια καλή εναλλακτική λύση για όταν δεν έχετε καθόλου χρόνο, είναι αποξηραμένα λαχανικά σε μορφή σκόνης τα οποία περιέχουν σε κάθε δόση τουλάχιστον τρείς μερίδες λαχανικών και όλες τις βιταμίνες τους.

Μαγειρέψτε δημιουργικά

Αναβαθμίστε όλες τις συνταγές που ξέρετε προσθέτοντας λίγα λαχανικά προς το τέλος του μαγειρέματος. Λίγο σπανάκι στη σάλτσα των ζυμαρικών, λίγο μπρόκολο στο κοκκινιστό κοτόπουλο λίγα σέσκουλα σε κάθε σας σούπα.

Αφήστε χώρο για επιδόρπιο

Όσα φρούτα και λαχανικά και να φάτε μέσα στην ημέρα το επιδόρπιο είναι αυτό που κάνει την διαφορά. Ανακατέψτε φράουλες με γιαούρτι ή όποιο άλλο φρούτο προτιμάτε, φτιάξτε κομπόστες με μήλα, αχλάδια, ροδάκινα, με σιρόπι αγάβης ή στέβια  και δροσιστικές γρανίτες για τώρα που και ο καιρός ζητάει έξτρα δροσιά!
 

Υγειοφάγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου