28 Μαΐ 2013

Σιρόπι Καλαμποκιού Υψηλής Φρουκτόζης! Πως να το Αποφύγετε!


Υπάρχουν τροφές που με μια πρώτη ματιά θα νόμιζε κανείς πως είναι θρεπτικές, όμως μπορούν στην πραγματικότητα να καταστρέψουν την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου σας. Πρόκειται για τροφές όπως παιδικές τροφές, δημητριακά και άλλα πολλά, οι οποίες περιέχουν ένα κοινό συστατικό. Το  σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης! Οι ερευνητές του UCLA ανακάλυψαν πως η κατανάλωση τροφών και ποτών που περιέχουν την συγκεκριμένη ουσία, μέσα σε μόνο 6 εβδομάδες, προκάλεσε ανησυχητικές αλλαγές στην λειτουργία του εγκεφάλου των πειραματόζωων.

Ο καθηγητής νευροχειρουργικής του UCLA Fernando Gomez-Pinilla, δήλωσε πως τρώγοντας μια διατροφή που περιέχει σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, μακροπρόθεσμα μεταβάλλεται η ικανότητα του εγκεφάλου να μαθαίνει και να θυμάται πληροφορίες.

Ενώ είναι γνωστό πως αυτό το συστατικό βρίσκεται σε αναψυκτικά, ζαχαρωτά και γλυκά, κρύβεται επίσης και σε προϊόντα όπως ψωμί, κέτσαπ, χυμούς και πολύ συχνά είναι μολυσμένο με υδράργυρο. Παλαιότερες μελέτες έδειξαν πως το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης συνδέεται με την παχυσαρκία και τον διαβήτη.

Στο πείραμα που πραγματοποίησαν ο Dr Gomez-Pinilla, μελέτησαν δυο ομάδες ποντικιών. Και οι δύο ομάδες για έξι εβδομάδες κατανάλωναν με την τροφή τους την φρουκτόζη καλαμποκιού, όμως στην δεύτερη ομάδα δόθηκαν και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα για την προστασία του εγκεφάλου τους. Το αποτέλεσμα? Πριν την έναρξη του πειράματος όλοι οι ποντικοί ήταν εκπαιδευμένοι με επιτυχία να βγαίνουν από έναν συγκεκριμένο λαβύρινθο. Μετά τις 6 εβδομάδες όμως οι ποντικοί που έπαιρναν μαζί με την φρουκτόζη καλαμποκιού και τα ωμέγα 3, μπορούσαν με μεγάλη δυσκολία να βρουν τον δρόμο τους στον λαβύρινθο, ενώ η ομάδα που τρεφόταν με φρουκτόζη καλαμποκιού χωρίς λιπαρά οξέα δεν κατάφερνε να ολοκληρώσει την διαδικασία του λαβύρινθου. Ο Dr Gomez-Pinilla τονίζει πως οι επιπτώσεις δεν σταματούσαν μόνο εκεί αλλά επηρέαζαν και τις σκέψεις, τα συναισθήματα, την μνήμη και την μάθηση των ζώων.

Τρείς Τρόποι να Αποφύγετε το Σιρόπι Καλαμποκιού Υψηλής Φρουκτόζης

1. Αν δεν μπορείτε να σπαταλάτε χρόνο διαβάζοντας τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζετε προτιμήστε τα βιολογικά προϊόντα. Το συγκεκριμένο συστατικό όπως και άλλες επικίνδυνες ουσίες είναι απαγορευμένα στα βιολογικά τρόφιμα. Και μην κάνετε το λάθος να συγχέετε την συγκεκριμένη φρουκτόζη με την φρουκτόζη των φρούτων η οποία είναι φυσική, γεμάτη σημαντικά αντιοξειδωτικά και όχι ένα αποτέλεσμα επικίνδυνης επεξεργασίας.

2. Σιγουρευτείτε πως τρώτε τροφές με αρκετή ποσότητα των προστατευτικών για τον εγκέφαλο ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ειδικά αν καταναλώνετε τροφές που περιέχουν την φρουκτόζη καλαμποκιού. Τροφές πλούσιες σε ωμέγα -3 είναι τα αυγά, ο σολομός, ο λιναρόσπορος και τα καρύδια. Το Δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) είναι ο τύπος του λιπαρού ωμέγα-3 που προστατεύει τις συνάψεις του εγκεφάλου (μικροσκοπικά σημεία επαφής μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων). Αυτές οι συνάψεις είναι σημαντικές για λειτουργίες όπως η μνήμη και η μάθηση – λειτουργίες που η φρουκτόζη καλαμποκιού εύκολα σαμποτάρει.

3. Το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης χρησιμοποιείται συνήθως σε βιομηχανοποιημένα τρόφιμα σαν γλυκαντική ουσία και σαν συντηρητικό. Μπορείτε λοιπόν να βρείτε πιο ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις όταν αναζητάτε κάτι γλυκό να φάτε. Ο Dr Gomez-Pinilla αν και με καταγωγή από την Χιλή αποκαλύπτει πως το γλυκό του είναι φρούτα με ελληνικό γιαούρτι και συμβουλεύει πως μαζί με την μαύρη σοκολάτα είναι τα πιο υγιεινά επιδόρπια.

 

Υγειοφάγος

 

Πηγή : Newsroom UCLA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου