30 Μαΐ 2013

Φυσικές Μέθοδοι Ανακούφισης από Ηλιακό Έγκαυμα!

Οι άνθρωποι λάτρευαν τον θεό ήλιο για χιλιάδες χρόνια! Σήμερα πια γνωρίζουμε την σπουδαιότητα του ήλιου για την ύπαρξη μας, αλλά και τους κινδύνους για τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει.
Αν εκτεθείτε για πολύ ώρα στον ήλιο, ιδίως τώρα που είναι ακόμα η αρχή του καλοκαιριού και το δέρμα μας δεν έχει ακόμα αποκτήσει τις σωστές άμυνες, το πιο πιθανό είναι να καταλήξετε με ηλιακό έγκαυμα. Δηλαδή πόνο, ερυθρότητα, ελαφριά διόγκωση για 3-7 ημέρες. Μπορεί να έχετε φαγούρα στα σημεία αυτά και το δέρμα να ξεφλουδίσει.
Αν και το καλύτερο είναι η πρόληψη – όχι στον ήλιο χωρίς καπέλο, όχι στον ήλιο το μεσημέρι, όχι στον ήλιο για πολύ ώρα χωρίς κάλυψη στους ώμους – αν αποκτήσετε ένα ήπιο ηλιακό έγκαυμα, μπορείτε να βρείτε ανακούφιση με τις φυσικές συμβουλές που ακολουθούν :
Υδροθεραπεία
Τα σύντομα δροσερά ντους είναι η μεγαλύτερη ανακούφιση από την έντονη φλόγωση των πρώτων ωρών. Αποφύγετε την χρήση σαπουνιού γιατί αφαιρεί τα φυσικά έλαια του δέρματος προκαλώντας μεγαλύτερη ξηρότητα. Επίσης πετσέτες βρεγμένες με δροσερό νερό που θα τοποθετήσετε στα σημεία που πάσχουν, θα βοηθήσουν το δέρμα να κρατηθεί δροσερό και ενυδατωμένο.
Ζελέ αλόης βέρα
Η διάσημη πια αλόη με καταγωγή από την βόρειο Αφρική έχει κατακτήσει όλο τον πλανήτη με τις απίθανες ιδιότητες της, ιδίως σε δερματικά προβλήματα. Τα φύλλα της περιέχουν ζελέ με αντιφλεγμονώδη δράση και χρησιμοποιείται τοπικά για να καταπραΰνει το καμένο δέρμα. Έχετε πάντα μια γλάστρα στο μπαλκόνι σας με αλόη και σε περιπτώσεις εγκαύματος κόψτε ένα φύλλο, σκίστε το στη μέση και απλώστε το ζελέ που περιέχει στο δέρμα σας, τουλάχιστον 5-6 φορές την ημέρα. Μπορείτε να βρείτε ζελέ αλόης και στα φαρμακεία και στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων.
Λευκό ξύδι
Η χρήση του απλού λευκού ξυδιού σε ηλιακά εγκαύματα  είναι μια δημοφιλής λαϊκή θεραπεία, χωρίς επιστημονικές εξηγήσεις. Πολλοί άνθρωποι που το δοκίμασαν λένε πως μειώνει τον πόνο σε περιπτώσεις εγκαύματος. Συνδυάστε νερό με λευκό ξύδι για να βρέξετε μια πετσέτα την οποία θα τοποθετήσετε στις περιοχές του εγκαύματος, αποφεύγοντας την επαφή με πληγές και τα μάτια. Μια άλλη λύση είναι να βάλετε 50-50 λευκό ξύδι με νερό σε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα και με αυτό να δροσίζετε το έγκαυμα σας.
Ενυδατωθείτε
Είναι σημαντικό να πίνετε πολλά υγρά, γιατί κατά την παραμονή μας έξω στον ήλιο και  στη ζέστη χάνουμε περισσότερο νερό από τον οργανισμό μας και είναι πολύ σημαντικό να το αναπληρώνουμε. Η αφυδάτωση προκαλεί πονοκεφάλους, ζαλάδες, κόπωση και άλλα.
Μέλι
Η έρευνα έχει αποδείξει πως το μέλι βοηθάει στην ανάπλαση του δέρματος και στην επούλωση των πληγών. Βάζοντας λοιπόν λίγο μέλι κατά προτίμηση ωμό στην περιοχή του εγκαύματος, ενθαρρύνετε την ανάπτυξη νέων κυττάρων και επωφελείστε από τις αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του.
Βρώμη
Αλέθετε στο μπλέντερ νιφάδες βρώμης μέχρι να γίνουν σκόνη. Μετά τις βάζετε σε μια λεκάνη με νερό και ανακατεύετε καλά. Σουρώνετε και χρησιμοποιείτε το υγρό που θα προκύψει για δροσερές καταπραϋντικές κομπρέσες.
 
Υγειοφάγος

Photo Credit: Jams_123 via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου