17 Μαΐ 2013

Λινέλαιο για το Ευαίσθητο Δέρμα!

Περίπου ένας στους δύο έχει κάποια στιγμή στη ζωή του παρουσιάσει ευαισθησία στο δέρμα όπως φαγούρα, μυρμήγκιασμα , αίσθημα καψίματος, κοκκινίλα, ξηρότητα, χωρίς συγκεκριμένη αιτιολογία. Φαινόμενο πιο διαδεδομένο ανάμεσα στις γυναίκες οι επιστήμονες το αποκαλούν “πριγκίπισσα και το μπιζέλι” αφού δεν υπάρχει εμφανής λόγος πρόκλησης αυτών των συμπτωμάτων.
Σε περαιτέρω ανάλυση των επιστημόνων φαίνεται πως, το δέρμα τελικά επιτρέπει σε κάποιες ερεθιστικές ουσίες να το διαπεράσουν και κατόπιν να δημιουργείται μια φλεγμονώδης αντίδραση, η οποία εμφανίζεται με τα παραπάνω συμπτώματα.
Σε έρευνα διάρκειας 12 εβδομάδων που έγινε σε ανθρώπους που αντιμετώπιζαν τέτοια προβλήματα, χορηγήθηκε στους μισούς ½ κουταλάκι λινέλαιο καθημερινά, ποσότητα που ισοδυναμεί με 1½κουταλάκι λιναρόσπορους και στους άλλους μισούς δεν χορήγησαν τίποτα. Σκέφτηκαν πως καλύτερο από την εξωτερική επάλειψη των περιοχών που αντιμετώπιζαν πρόβλημα με διάφορες λοσιόν και κρέμες, θα ήταν να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση από μέσα.  
Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης της ευαισθησίας του δέρματος, τοποθέτησαν στην περιοχή του βραχίονα μια ερεθιστική χημική ουσία. Με το πέρας των 12 εβδομάδων, παρατηρήθηκε πως στο δέρμα των συμμετεχόντων  που είχαν λάβει το λινέλαιο, υπήρχε σημαντική μείωση του ερεθισμού, καλύτερη ενυδάτωση, καλύτερη αντίσταση σε εξωγενείς ερεθιστικούς παράγοντες, το δέρμα τους ήταν πιο απαλό και η όψη του καλύτερη. Στους υπόλοιπους που δεν έπαιρναν λινέλαιο η κατάσταση του δέρματος τους ήταν ίδια.
Ο λιναρόσπορος έχει εκτός από τις ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του δέρματος και άλλες, σε πολλούς τομείς για την υγεία μας.
·         Προστατεύει την καρδιά
·         Καθαρίζει τις αρτηρίες
·         Μειώνει την κακή χοληστερόλη
·         Ρυθμίζει την κινητικότητα του εντέρου
·         Προλαμβάνει τον διαβήτη
·         Είναι αντιφλεγμονώδης και αντιοξειδωτικός
·         Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες
Η καλύτερη πηγή λινελαίου είναι ο λιναρόσπορος, που αν τον καταναλώσετε ολόκληρο παίρνετε όλα τα θρεπτικά του στοιχεία, και μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε ακόμα και στην μαγειρική σας χωρίς να χάσετε τα ευεργετικά Ωμέγα 3 που περιέχει.
 
Υγειοφάγος

Πηγή: Supplementation of Flaxseed Oil Diminishes Skin Sensitivity and Improves Skin Barrier Function and Condition, K.Neukam, S.De Spirt, W.Stahl.

Photo Credit: waferboard via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου