22 Μαΐ 2013

Φτάξτε Μόνοι σας Ροδόνερο!


Το ροδόνερο χρησιμοποιείται σε καλλυντικά προϊόντα για την υπέροχη μυρωδιά του αλλά και για τις στυπτικές του ιδιότητες. Πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν αγοράζετε ροδόνερο, να είναι 100% αποσταγμένο νερό τριαντάφυλλου και όχι νερό με συνθετικό λάδι τριαντάφυλλου και συντηρητικά. Οι γιαγιάδες μας το χρησιμοποιούσαν σαν ένα φυσικό τονωτικό του δέρματος το οποίο έκανε φυσική σύσφιξη, αλλά και στην μαγειρική σε πολλές λιχουδιές.
Τι πιο ωραίο από το να φτιάξετε το δικό σας ροδόνερο με  δικά σας υλικά, από τις δικές σας αράντιστες τριανταφυλλιές. Θα χρειαστείτε μόνο 40 λεπτά και το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικό. Θα χρειαστείτε :
10-12 κούπες ροδοπέταλα
Νερό
Παγάκια
1 μεγάλη κατσαρόλα  της οποίας το καπάκι να είναι αρκετά κοίλο.
1 Πυρότουβλο
Στο κέντρο της κατσαρόλας τοποθετήστε το τούβλο και επάνω στο τούβλο ένα γυάλινο μπολ πυρέξ. Βάλτε μέσα στην κατσαρόλα τα ροδοπέταλα και μετά σκεπάστε τα με νερό. Θέλει τόσο νερό όσο να σκεπαστούν τα ροδοπέταλα, περίπου μέχρι το ύψος του τούβλου.
Σκεπάστε την κατσαρόλα τοποθετώντας το καπάκι της κατσαρόλας ανάποδα. Ανάψτε την φωτιά και όταν αρχίσει να βράζει το νερό, χαμηλώνετε την φωτιά και βάζετε στο αναποδογυρισμένο καπάκι τα παγάκια από μια παγοσακούλα.
Όπως το νερό βράζει μέσα στην κατσαρόλα ο ατμός που ανεβαίνει χτυπάει στο κρύο από τα παγάκια καπάκι και καθώς συγκεντρώνεται εκεί ρέει προς το κέντρο του καπακιού και πέφτει μέσα στο μπολ. Κάθε 20 λεπτά σηκώνετε το καπάκι και συλλέγετε το ροδόνερο που έχει συγκεντρωθεί στο μπολ. Ξανασκεπάζετε την κατσαρόλα και βάζετε ξανά παγάκια στο τοποθετημένο ανάποδα καπάκι. Αυτή η διαδικασία τελειώνει όταν θα έχετε μαζέψει περίπου 2-3 κούπες ροδόνερου, το οποίο θα έχει έντονη μυρωδιά και γεύση. Αν συνεχίσετε περισσότερο, θα βγάλετε και άλλο απόσταγμα αλλά θα είναι πιο αραιωμένο και δεν θα έχει αυτά τα έντονα χαρακτηριστικά.
 
Υγειοφάγος

Photo Credit: audreyjm529 via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου