7 Μαΐ 2013

Τροφές που Καταπολεμούν ή Εμποδίζουν την Ανάπτυξη Καρκίνου!


Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την προώθηση της καλής υγείας είναι μέσω της διατροφής. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία τονίζει ότι το ένα τρίτο των θανάτων λόγω καρκίνου σχετίζεται με την διατροφή. Το συμπέρασμα είναι απλούστατο : πετάτε στα σκουπίδια τροφές που σχετίζονται με την πρόκληση του καρκίνου και αγκαλιάζετε όλες τις τροφές που σύμφωνα με έρευνες τον καταπολεμούν.

Το “Cancer Cure Foundation” δημοσιοποίησε μια λίστα τροφών που έχουν  αντικαρκινικές ιδιότητες και μάλιστα κάποιες από αυτές μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων ή να μειώσουν το μέγεθος των όγκων.

Μπρόκολο, λάχανο και κουνουπίδι. Περιέχουν το συστατικό ινδόλη-3-καρβινόλη το οποίο σε περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, μετατρέπει το οιστρογόνο που προκαλεί καρκίνο σε ποικιλία που προστατεύει ενάντια στον καρκίνο. Το μπρόκολο, ιδίως οι φύτρες του, έχουν το φυτοχημικό σουλφοραφάνη, που έρευνες έδειξαν ότι δρα προστατευτικά ενάντια σε καρκίνο του εντέρου και του ορθού. Η σουλφοραφάνη διεγείρει την παραγωγή ενζύμων που απενεργοποιούν τις ελεύθερες ρίζες και τις καρκινογόνες ουσίες. Αυτά τα ένζυμα σε πειράματα ανέστειλαν την ανάπτυξη των όγκων. Όσο πιο πικρό το πιο μπρόκολο, τόσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητά του σε σουλφοραφάνη. Αλλά ακόμα περισσότερη θα βρείτε στις φύτρες μπρόκολου.

Τα καρότα περιέχουν αρκετή ποσότητα βήτα καροτίνης η οποία μπορεί να βοηθήσει στην μείωση πολλών ειδών καρκίνου όπως πνεύμονα, λαιμού, στομάχου, εντέρου, ουροδόχου κύστης, προστάτη, μαστού. Η ουσία φαλκαρινόλη που περιέχουν, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σύμφωνα με επιστήμονες του Ινστιτούτου Γεωργικών Επιστημών της Δανίας. Στην έρευνα αυτή απομονωμένα καρκινικά κύτταρα  αναπτύσσονταν με πολύ αργούς ρυθμούς όταν γινόταν έκθεση τους στην φαλκαρινόλη. Είναι σημαντικό να μην καταναλώνετε τα καρότα μαγειρεμένα γιατί καταστρέφετε την συγκεκριμένη ουσία.

Η κράμβη ή κραμπί ανήκει στην ίδια οικογένεια με το λάχανο, όμως περιέχει ινδόλες. Πρόκειται για ενώσεις αζώτου που μπορούν να εμποδίσουν βλάβες σε ιστούς ευαίσθητους σε οιστρογόνα, να μετατραπούν σε καρκινικές βλάβες. Επιπλέον περιέχουν ισοθειϊοκυανίτες, φυτοχημική ουσία που καταστέλλει την ανάπτυξη των όγκων και δεν αφήνει τις καρκινογόνες ουσίες να φτάσουν στο στόχο τους.

Τα μανιτάρια φαίνονται να βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει τον καρκίνο. Ιδιαίτερα οι ποικιλίες shiitake, maitake, reishi, Agaricus blazei Murill, και Coriolus Versicolor, βοηθούν στην ανάπτυξη δυνατού ανοσοποιητικού. Επίσης περιέχουν βήτα-γλυκάνη η οποία τονώνει την δράση των μακροφάγων λευκών αιμοσφαιρίων, κάνοντάς τα πιο αποτελεσματικούς μαχητές-εξολοθρευτές και ενάντια στα καρκινικά κύτταρα, μιας και από πολλούς επιστήμονες πιστεύεται ότι ο καρκίνος είναι ασθένεια που ξεκινά από την κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Η λεκτίνη (πρωτείνη) που περιέχουν επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα και τα εμποδίζει από το να πολλαπλασιαστούν.

Οι γλυκοπατάτες έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, όπως επίσης και βήτα-καροτίνη που προστατεύει το DNA των υγιών κυττάρων από βλάβες που μπορούν να προκληθούν από χημικές ουσίες που εισβάλλουν στον οργανισμό.

Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε γλουταθειόνη , ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προσβάλλει τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι είναι χρήσιμα στην θεραπεία της ιογενούς ηπατίτιδας (που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του ήπατος) καθώς σε άλλες ηπατικές βλάβες.

Τα σύκα περιέχουν βενζαλδεΰδη, ουσία  ιδιαίτερα αποτελεσματική στην συρρίκνωση όγκων σύμφωνα με το Ινστιτούτο Φυσικής και Χημικής Έρευνας στο Τόκιο. Επίσης έχει βρεθεί σε εργαστηριακές μελέτες ότι ο χυμός από σύκα είναι ισχυρός στην καταστροφή βακτηρίων.

Τα εσπεριδοειδή όπως τα γκρέιπ-φρουτ και τα πορτοκάλια με τα μονοτερπένια που περιέχουν, βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου, με την ικανότητά τους να καθαρίζουν το σώμα από καρκινογόνες ουσίες. Σε εργαστηριακά πειράματα το γκρειπ-φρουτ σταμάτησε τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων σε περιπτώσεις καρκίνου του μαστού.

Οι καυτερές τσίλι πιπεριές περιέχουν την ουσία καψαϊκίνη  η οποία μπορεί και εξουδετερώνει καρκινογόνες ουσίες (νιτροζαμίνες), και βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου του στομάχου.

Τα σταφύλια και ιδίως τα κόκκινα περιέχουν βιοφλαβονοειδή, ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που λειτουργούν προληπτικά ενάντια στον καρκίνο. Η ρεσβερατρόλη που περιέχουν σταματά την ενέργεια των ενζύμων που βοηθούν στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και το ελλαγικό οξύ επιβραδύνει την ανάπτυξη των όγκων.

Τα σμέουρα περιέχουν πολλές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά όπως οι ανθοκυανίνες οι οποίες προστατεύουν ενάντια στον καρκίνο. Σε εργαστηριακά πειράματα, ζώα που τράφηκαν με μαύρα σμέουρα σε ποσοστό 10% της διατροφής τους, είχαν συρίκνωση των όγκων κατά 43-62 τοις εκατό. Τα μαύρα σμέουρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φαίνεται να έχουν ακόμη περισσότερες ιδιότητες πρόληψης ενάντια στον καρκίνο από ότι τα βατόμουρα και φράουλες.

Οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που επιτίθεται στις ελεύθερες ρίζες, που είναι ύποπτες για την εκδήλωση του καρκίνου. Όσο πιο ζεστός ο καιρός τόσο περισσότερο λυκοπένιο παράγουν οι τομάτες. Επιστήμονες στο Ισραήλ κατάφεραν να αποδείξουν ότι το λυκοπένιο σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα σε καρκίνο του στόματος. Μεγάλη κατανάλωση του ήδη έχει συνδεθεί με μειωμένα περιστατικά καρκίνου του μαστού, προστάτη, παγκρέατος και του παχέος εντέρου. Για καλύτερη απορρόφηση από το σώμα, χρειάζεται ταυτόχρονη κατανάλωση ελαιολάδου.

Οι σπόροι λιναριού και οι λιγνάνες που περιέχουν έχουν αντιοξειδωτική δράση και μπορούν να μπλοκάρουν ή να καταστείλουν καρκινικές αλλαγές. Η μεγάλη του περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα θεωρείται προστατευτική ενάντια στον καρκίνο του εντέρου και στις καρδιοπάθειες.

Το σκόρδο έχει ενώσεις που αυξάνουν την δραστηριότητα των ανοσοποιητικών κυττάρων ενάντια στον καρκίνο και λειτουργεί προφυλακτικά ενάντια στην δημιουργία του. Επίσης αυτές οι ενώσεις εμποδίζουν τις καρκινογόνες ουσίες να εισέλθουν στα υγιή κύτταρα και καθυστερούν την ανάπτυξη των όγκων. Έρευνες συνδέουν την κατανάλωση σκόρδων , κρεμμυδιών και πράσων με μειωμένο στο μισό και πλέον τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του στομάχου και του εντέρου. Και αυτό ισχύει όταν καταναλώνονται φρέσκα και ωμά, όχι μαγειρεμένα και σε μορφή συμπληρωμάτων.

Το δεντρολίβανο συμβάλλει στην αύξηση της δραστηριότητας των αποτοξινωτικών ενζύμων. Επιπλέον η καρνοσόλη που περιέχει, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και σε πειράματα εμπόδισε την ανάπτυξη όγκων σε ζώα. Χρησιμοποιήστε το και σαν μυρωδικό στο φαγητό και σαν αφέψημα.

Ο κουρκουμάς έχει τεράστια αντιφλεγμονώδη δράση και δρα βοηθητικά σε περιπτώσεις καρκίνου, μιας και σε καρκίνους όπως του εντέρου η ποσότητα φλεγμονών είναι ασυνήθιστα υψηλή.

Τα προϊόντα σόγιας, όπως γάλα και τόφου περιέχουν διαφόρων ειδών φυτοοιστρογόνα που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του  μαστού και του καρκίνου του προστάτη με την καταστολή των καρκινικών αλλαγών. Υπάρχει μεγάλος αριθμός ισοφλαβονών στα προϊόντα σόγιας, αλλά η έρευνα έχει δείξει ότι η γενιστεΐνη είναι ο πιο ισχυρός αναστολέας της ανάπτυξης και της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων.

Το πράσινο και το μαύρο τσάι περιέχουν αντιοξειδωτικά γνωστά ως πολυφαινόλες (κατεχίνες) που φαίνονται να εμποδίζουν την διαίρεση (αύξηση) των καρκινικών κυττάρων. Σύμφωνα  με δημοσίευμα του περοδικού Journal of Biochemistry Cellular οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού μπορούν να προστατέψουν από διάφορες μορφές καρκίνου. Το 40% του βάρους των αποξηραμένων φύλλων πράσινου τσαγιού αντιστοιχεί σε πολυφαινόλες και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου, πνευμόνων, ήπατος, παγκρέατος όπως τονίζει το δημοσίευμα.

 

Υγειοφάγος

Πηγή: Cancer Cure Foundation,
           True Food (National Geographic)
Photo Credit: Muffet via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου