8 Ιουν 2013

3 Στοχευμένα Προγράμματα Αποτοξίνωσης!


Τα περισσότερα προγράμματα αποτοξίνωσης μοιράζονται τις ίδιες κοινές βάσεις : τρώτε σωστά, αποφύγετε τις χημικές ουσίες, κάντε χρήση συμπληρωμάτων για την ενίσχυση του ήπατος και του εντέρου. Όταν όμως θέλετε να αποφασίσετε ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος αποτοξίνωσης για σας, το πρώτο που πρέπει να σκεφτείτε είναι τι θέλετε να καταφέρετε μέσα από αυτή την διαδικασία. Έχετε προβλήματα με το πεπτικό σύστημα τα οποία θέλετε να διορθώσετε? Θέλετε να ξεφορτωθείτε το σωματικό βάρος που δεν φεύγει παρά τις προσπάθειες? Θέλετε να επαναφέρετε τον οργανισμό σε σημείο καθαρότητας που θα τον βοηθήσει να διορθώσει προβλήματα υγείας?

Ο καθένας έχει τους δικούς του στόχους σε σχέση με μια αποτοξίνωση, όμως ανεξάρτητα από αυτό οι έρευνες πια αποδεικνύουν τα τεράστια οφέλη από την αποβολή των τοξινών από το σώμα οι οποίες συνδέονται με τόσες ασθένειες.

Με περίπου 85.000 βιομηχανικές χημικές ουσίες να χρησιμοποιούνται γύρω μας σήμερα, καταλαβαίνει κανείς πως το ήπαρ, τα νεφρά, οι πνεύμονες, το έντερο, το λεμφικό σύστημα και το δέρμα χρειάζονται υποστήριξη για να  αποβάλλουν όλους αυτούς τους ρύπους.

Βασική αποτοξίνωση

Ξεκινήστε πίνοντας άφθονο καθαρό νερό –καλύτερα φιλτραρισμένο- τουλάχιστον 2 λίτρα καθημερινά και διαλέξτε ένα απαλό συμπλήρωμα διατροφής που θα βοηθήσει στον καθαρισμό όπως , γαϊδουράγκαθο, φύλλο αγκινάρας, και κουρκούμη για την ενίσχυση της λειτουργίας του ήπατος, και αρτεμισία ή ραβέντι για το έντερο.

Τρώτε κυρίως άπαχες τροφές και πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης. Τα αμινοξέα των πρωτεϊνών βοηθούν το συκώτι να διασπάσει τους λιποδιαλυτούς ρύπους όπως τα φυτοφάρμακα. Πηγές καλής ποιότητας πρωτεΐνης  θα βρείτε στο φαγόπυρο, στους σπόρους κάνναβης, στο κινόα, στη σόγια, στη  σπιρουλίνα, στα  όσπρια. Φάτε πρωτεΐνες σε κάθε γεύμα. Αν και δύσκολα κάποιος θα μπορέσει να συνδυάσει την αποτοξίνωση με την κατανάλωση κρέατος, αν δεν μπορείτε χωρίς αυτό τουλάχιστον προσπαθήστε να επιλέγετε βιολογικό κοτόπουλο ή βιολογικό μοσχάρι.

Τρώτε συχνά μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών και λάχανα τα οποία περιέχουν σουλφοραφάνη, ουσία που ενισχύει την παραγωγή της γλουταθειόνης, ένα ένζυμο “κλειδί” για την αποτοξίνωση του ήπατος. Τρώτε τουλάχιστον δυο μερίδες την ημέρα.

Καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες εσπεριδοειδών όπως πορτοκάλια,  λάιμ, λεμόνια, γκρέιπφρουτ  που περιέχουν βιταμίνη C, η οποία προωθεί την παραγωγή χολής, που βοηθά στην μεταφορά των τοξινών για την αποβολή τους.

Αποφύγετε  τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας  που λόγω της διατροφής τους περιέχουν μεγάλες ποσότητες τοξινών, τα λιπαρά ζωικής προέλευσης - αφού οι ορμόνες, τα αντιβιοτικά, τα στεροειδή και τα φυτοφάρμακα που βρίσκονται στις ζωοτροφές αποθηκεύονται στο λίπος των ζώων - το αλκοόλ και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης το οποίο βρίσκεται πολλές φορές να περιέχει υδράργυρο.

Αποφύγετε τα προϊόντα συμβατικής καλλιέργειας με την μεγαλύτερη επιβάρυνση σε χημικά : ροδάκινα, μήλα, πιπεριές, σέλινο, νεκταρίνια, φράουλες, κεράσια, αχλάδια, σταφύλια, σπανάκι, μαρούλι και πατάτες.

Αποτοξίνωση με στόχο το έντερο

Όταν το έντερο δεν λειτουργεί κανονικά το αποτέλεσμα είναι οι αχώνευτες πρωτεΐνες, τα λίπη και τα άμυλα που παραμένουν να μετατρέπονται σε τοξίνες. Αν τα τοιχώματα του εντέρου δεν είναι όσο δυνατά και υγιή πρέπει και τα φιλικά βακτήρια εξασθενημένα και ο πληθυσμός τους χαμηλός, τότε οι τοξίνες αυτές μπορούν να διαπεράσουν τα λεπτά τοιχώματα του εντέρου και μέσω του αίματος να βρεθούν οπουδήποτε στον οργανισμό επηρεάζοντας αρνητικά όλα τα όργανα.

Συμβουλές:

Τρώτε φυτικές ίνες και διαλυτές, που απορροφούν τις τοξίνες (μήλα παντζάρια, βρώμη, όσπρια) και αδιάλυτες φυτικές ίνες (δημητριακά ολικής άλεσης, λιναρόσπορο και τα φρούτα με την φλούδα τους) που καθαρίζουν τα εντερικά τοιχώματα. Βάλτε στόχο τουλάχιστον 35-45 γρ. φυτικών ινών την ημέρα.

Επίσης προσθέστε στην διατροφή σας ωμέγα 3 λιπαρά οξέα τα οποία βοηθούν στην λίπανση του εντέρου και υποστηρίζουν τα φιλικά βακτήρια του εντέρου. Πάρτε τουλάχιστον 2 γρ. καθημερινά ή και περισσότερο από ιχθυέλαια – φιλτραρισμένα από βαριά μέταλλα-  λιναρόσπορο ή συμπληρώματα διατροφής.

Τα πεπτικά ένζυμα είναι επίσης αναγκαία καθώς προωθούν την πλήρη πέψη της τροφής, εμποδίζοντας έτσι αχώνευτες τροφές να φτάσουν στο παχύ έντερο και να δημιουργήσουν προβλήματα. Προτιμήστε ένα φυτικό προϊόν με βάση τα ένζυμα αμυλάση και  λιπάση, και τουλάχιστον 75.000 έως 100.000 HUTs, που να περιέχει και πρωτεάση που διασπά τις πρωτεΐνες. Ιδανικά πάρτε μια κάψουλα με κάθε γεύμα. Μην ξεχνάτε να μασάτε την τροφή σας καλά, αφού και το σάλιο περιέχει ένζυμα που θα βοηθήσουν στην σωστή πέψη.

Σε μια αποτοξίνωση του εντέρου βασικό ρόλο παίζει η στήριξη του με προβιοτικά ένζυμα αφού είναι και ο καλύτερος σύμμαχος σας σε αυτή την προσπάθεια. Διαλέξτε προβιοτικά με δέκα ή περισσότερα στελέχη από 40% Lactobacillus και 60% bifidobacteria.

Αποτοξίνωση για την καταπολέμηση του λίπους

Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν πως μια κατηγορία χημικών ουσιών (όπως η δισφαινόλη Α και οι φθαλικές ενώσεις) με χαρακτηριστική ιδιότητα τους την διατάραξη κάποιων ορμονών και αποτέλεσμα την παραγωγή και αποθήκευση επιπλέον λίπους από τον οργανισμό. Επιπλέον υπάρχουν περιβαλλοντικές τοξίνες (οργανοφωσφορικά παρασιτοκτόνα, επιβραδυντικά φλόγας) που δημιουργούν έναν πιο αργό μεταβολισμό.

Συμβουλές:

Τρώτε αναποφλοίωτο καστανό ρύζι γιατί οι αδιάλυτες φυτικές του ίνες μπορούν να δεσμεύουν τους βιομηχανικούς ρύπους. Εναλλακτικά προσθέστε 1-2 κουταλιές της σούπας πίτουρο ρυζιού σε σκόνη σε κάθε φρουτοποτό σας ή σε κάθε γεύμα.

Τα πράσινο τσάι βοηθάει το ήπαρ προκειμένου να καθαρίσει τοξίνες και λίπη από το αίμα και κάνει μια ήπια επιτάχυνση στην απώλεια βάρους. Σε μια έρευνα, παχύσαρκοι άνθρωποι που έπιναν 8 κούπες πράσινου τσαγιού την ημέρα για 8 εβδομάδες έχασαν 2.5 κιλά περισσότερο βάρος από όσους δεν έπινα καθόλου πράσινο τσάι.

Η χλωροφύλλη που βρίσκεται στα πράσινα λαχανικά και στα φύκια βοηθά τον οργανισμό στην αποβολή των περιβαλλοντικών ρύπων. Πάρτε 2-4 γρ. χλωρέλλα  σε σκόνη καθημερινά και τρώτε άφθονα βιολογικά πράσινα λαχανικά.

Η πρωτεΐνες ορού γάλακτος είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής με πολλαπλές ιδιότητες. Ενισχύει την παραγωγή της γλουταθειόνης στο ήπαρ (ένζυμο με αποτοξινωτικές ιδιότητες), παρέχει αίσθηση κορεσμού και βοηθά στην αύξηση της μυϊκής μάζας και του μεταβολισμού. Έρευνα έδειξε πως όσοι κατανάλωναν 48γρ. πρωτεΐνης ορού 1 ώρα πριν τα γεύμα τους έτρωγαν λιγότερο και ένιωθαν πιο χορτάτοι.

Υιοθετείστε δραστηριότητες που προκαλούν εφίδρωση. Μέσω του ιδρώτα κινητοποιούνται οι τοξίνες που είναι αποθηκευμένες στο λίπος.

Αποφύγετε τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής που περιέχουν τεχνητά αρώματα και φθαλικές ενώσεις. Επίσης φαγητά και ποτά σε πλαστικές συσκευασίες. Αποφύγετε τα πλαστικά που έχουν την σήμανση #7 που περιέχουν ΒΡΑ και μολύνουν τις τροφές με αυτό. Προσπαθήστε να αποθηκεύετε τα τρόφιμα και τα ποτά σε συσκευασίες από γυαλί ή ανοξείδωτο χάλυβα.

 

Υγειοφάγος

 

Πηγή : 1. Detox Diets for Dummies, Gerald Wootan. 2. The Detox Strategy, Brenda Watson. 3. Southwest College of Naturopathic Medicine in Arizona
Photo Credit: Neeta Lind via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου