5 Ιουν 2013

Η Σχέση Ύπνου & Αυξημένου Σωματικού Βάρους!

Οι περισσότεροι ενήλικες αργούν το βράδυ να κοιμηθούν και το πρωί πρέπει να ξυπνήσουν νωρίς, γιατί συνήθως το ερώτημα είναι : ποιος έχει χρόνο για ύπνο? Το ίδιο  συμβαίνει και με τους έφηβους οι οποίοι στην πλειοψηφία τους δεν κοιμούνται αρκετά, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 8½ ώρες ύπνου.
Ο ύπνος επιτρέπει στο σώμα σας και στον εγκέφαλο σας να επαναφορτιστούν και σε όλα τα συστήματα του οργανισμού να επιδιορθώσουν τυχόν προβλήματα τους. Ή έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει την συγκέντρωση, την απόδοση, την διάθεση και τις σχέσεις σας. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό! Νέες έρευνες δείχνουν πως η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία. Δηλαδή ο ύπνος και το σωματικό βάρος σχετίζονται με πολλούς τρόπους.
Έλλειψη ενέργειας
Όταν δεν κοιμάστε αρκετά δεν έχετε την απαιτούμενη ενέργεια κατά την διάρκεια της ημέρας ούτε για τις υποχρεώσεις της ημέρας αλλά ούτε και για γυμναστική. Και αφού η άσκηση βοηθά στο κάψιμο θερμίδων και στην μείωση του σωματικού βάρους καταλαβαίνει κανείς αμέσως την σύνδεση αυτών των δυο. Και αυτή η σύνδεση δεν σταματά εδώ, αφού πολλοί δυσκολεύονται να κοιμηθούν νωρίς το βράδυ λόγω της έλλειψης σωματικής άσκησης. Πρόκειται για έναν κύκλο που πρέπει να σπάσετε δυναμικά.
Κατανάλωση ακατάλληλων τροφών
Το πώς τρώτε, ειδικά πριν πάτε για ύπνο επηρεάζει το πώς κοιμάστε. Η κατανάλωση πολλών σνακ μετά το βραδινό φαγητό οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους και αν τρώτε και υπερβολικές ποσότητες τότε η ποιότητα του ύπνου σας δεν θα είναι αυτή που πρέπει. Επίσης τροφές όπως η σοκολάτα πριν τον ύπνο η οποία περιέχει καφεΐνη μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους. Και όσο δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε τόσο πιο πολύ θέλετε να τρώτε. Ψέματα?   
Όσο πιο πολύ κοιμάστε πάντως όπως λένε οι επιστήμονες τόσο περισσότερο το σώμα παράγει μια ορμόνη την λεπτίνη, που λέει στο σώμα σας ότι είναι πλήρες και δεν χρειάζεται άλλη τροφή. Επίσης όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά ανεβαίνουν τα επίπεδα της γκρελίνης – της ορμόνης που στέλνει στον εγκέφαλο τα σήματα της πείνας. Και συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις τρώμε τις πιο λιπαρές, υψηλές σε θερμίδες τροφές.
Άσχημη διάθεση
Η έλλειψη ύπνου δημιουργεί και προβλήματα συμπεριφοράς αφού όταν δεν έχουμε ξεκουραστεί αρκετά το προηγούμενο βράδυ, είμαστε κακόκεφοι, αμίλητοι και λιγότερο οργανωμένοι και συγκεντρωμένοι σε αυτά που έχουμε να κάνουμε. Με τέτοια διάθεση σίγουρα θα επιλέξουμε κάτι πρόχειρο για να τραφούμε και όχι κάτι πιο περιποιημένο και πιο υγιεινό που όμως θα θέλει περισσότερη προσπάθεια από μέρους μας.  
Αν είστε υπέρβαροι ίσως να δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε καλά. Το ίδιο ισχύει και για τους υπέρβαρους έφηβους. Η παχυσαρκία επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου αφού κάποιος υπέρβαρος δυσκολεύεται  να βολευτεί για να κοιμηθεί και έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσει υπνική άπνοια – κατάσταση που σε ξυπνάει συνέχεια μέσα στην νύχτα.
Για τους έφηβους επίσης, κάποιες στιγμές μπορεί να γίνει ακόμα πιο δύσκολος ο ύπνος. Η εφηβεία πολλές φορές αλλάζει τον κύκλο του ύπνου τους γιατί και το βιολογικό τους ρολόι - που τους υπαγορεύει πότε να κοιμηθούν και πότε να ξυπνήσουν – αλλάζει επίσης.
Υπάρχουν τρόποι  για να μπορέσετε να ξεκινήσετε να απολαμβάνετε έναν βαθύ και αναζωογονητικό ύπνο και έχουν να κάνουν με τον σωστό προγραμματισμό σας.
·                    Προσπαθήστε να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, ώστε να κοιμάστε τουλάχιστον 8½ ώρες. Και όσο και αν είναι δύσκολο στην αρχή αποφύγετε τους μεσημεριανούς ύπνους ή τον πρωινό ύπνο μέχρι αργά τα Σαββατοκύριακα γιατί θα σας αποσυντονίσουν.
·                    Κάντε μια σωστή προετοιμασία τουλάχιστον μια ώρα πριν τον ύπνο. Κλείστε τηλεόραση, video games, υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα. Διαβάστε κάτι που θα σας χαλαρώσει – όχι τα οικονομικά νέα – και ακούστε απαλή μουσική.
·                    Προσπαθήστε να μην καταναλώνετε μεγάλα γεύματα τα βράδια. Αποφύγετε τα λιπαρά ή πικάντικα φαγητά που θέλουν περισσότερη προσπάθεια από τον οργανισμό για να χωνευτούν.
·                    Μην πίνετε καφέ ή καφεϊνούχα ποτά μετά τις πέντε το απόγευμα. Η επίδραση της καφεΐνης κρατά μέχρι και επτά ώρες.
·                    Έχετε το υπνοδωμάτιο σκοτεινό και σκεφτείτε σοβαρά να εξορίσετε την τηλεόραση.
·                    Περπατήστε, τρέξτε, χορέψτε, ασκηθείτε, αλλά όχι το βράδυ. Η αλήθεια είναι πως χρειάζεστε τουλάχιστον μια ώρα φυσικής άσκησης καθημερινά, η οποία θα σας βοηθήσει και να κοιμηθείτε πιο εύκολα το βράδυ.
 
 
Υγειοφάγος
Photo Credit: pfarrell95 via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου