7 Ιουν 2013

Κάψτε Λίπος & Αυξήστε την Ενέργεια σας Φυσικά!


Όλες οι λειτουργίες του σώματος στηρίζονται στις χημικές αντιδράσεις οι οποίες πραγματοποιούνται μέσα σε αυτό. Με την βοήθεια ενός θρεπτικού συστατικού μπορεί να αλλάξει όλη η λειτουργία του οργανισμού και να αρχίσει να καίει λίπος για την παραγωγή περισσότερης ενέργειας. Μπορεί να ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά διαβάζοντας το βιβλίο "60 Seconds to Slim" ανακάλυψα πως υπάρχει μια ουσία που πραγματικά καίει λίπος και δίνει στον οργανισμό περισσότερη ενέργεια. Πρόκειται για την καρνιτίνη!

Η καρνιτίνη είναι ένα αμινοξύ που βοηθά το σώμα να μετατρέψει τα λιπαρά οξέα σε ενέργεια, η οποία χρησιμοποιείται κυρίως για την μυϊκή δραστηριότητα σε όλο το σώμα και ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να την συνθέσει στο ήπαρ και στα νεφρά. Για να γίνει η σύνθεση της καρνιτίνης ο οργανισμός χρειάζεται λυσίνη και μεθιονίνη που θα βρει σε ξηρούς καρπούς, (φουντούκια, φιστίκια, αμύγδαλα) σπόρους κολοκύθας, φύτρες σταριού, βρώμη, σπανάκι, τόφου, καλαμπόκι, όσπρια. Επίσης μπορεί να την προμηθευτεί μέσω της τροφής αφού βρίσκεται στο κόκκινο κρέας, -κυρίως αρνί- και σε μικρότερες ποσότητες στα πουλερικά και στο ψάρι. Βρίσκεται και στο γάλα, αλλά όσοι κάνουν χορτοφαγική διατροφή μπορούν να την βρουν στους ξηρούς καρπούς, όσπρια, μπανάνες, αγκινάρες, βερίκοκα, στα προϊόντα σίτου, στα σπαράγγια και στα αβοκάντο. Το σώμα μας έχει την ικανότητα να συνθέσει την καρνιτίνη χρησιμοποιώντας και άλλες ουσίες όπως βιταμίνη C, σίδηρο, νιασίνη και βιταμίνη Β6. Τυχόν ανεπάρκεια στις παραπάνω ουσίες έχει σαν αποτέλεσμα και ανεπάρκεια της καρνιτίνης.

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνήθως λαμβάνουν μέσω της τροφής περίπου 50mg καρνιτίνης την ημέρα, ποσότητα που δεν είναι αρκετή για να προκαλέσει απώλεια βάρους. Κάποια από τα συμπτώματα της έλλειψης της είναι το υπερβολικό βάρος, κόπωση, καρδιακά προβλήματα και υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Σε πρόσφατη μελέτη οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δυο ομάδες : οι μισοί έτρωγαν υγιεινά, έκαναν μέτρια άσκηση και οι άλλοι μισοί έτρωγαν υγιεινά, ασκούνταν μέτρια και λάμβαναν 2 γρ, καρνιτίνης ημερησίως. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όσοι πήραν το συμπλήρωμα καρνιτίνης έχασαν κατά μέσο όρο 5 κιλά σε 12 εβδομάδες ενώ οι υπόλοιποι έχασαν μόλις ½ κιλό στο ίδιο διάστημα.

Στο βιβλίο του "The Carnitine Miracle" ο Robert Crayhon εξηγεί με ποιό τρόπο λειτουργεί η καρνιτίνη : είναι το όχημα που μεταφέρει το λίπος στα κύτταρα του οργανισμού, στα μιτοχόνδρια. Και μόλις το λίπος φτάσει στα μιτοχόνδρια με ένα μαγικό τρόπο μεταμορφώνεται  σε ενέργεια με την οποία τροφοδοτούνται οι ιστοί και τα όργανα. Επίσης σας δίνει επιπλέον ενέργεια και αντοχή και αν γυμνάζεστε θα διαπιστώσετε ότι μπορείτε να κάνετε περισσότερα χωρίς να κουράζεστε.

Χρειάζονται τουλάχιστον 500mg για να νιώσετε τα οφέλη και να αποκομίσετε οφέλη σχετικά με την καύση του λίπους. Πολλοί χρειάζονται μέχρι και 2000 ή 3000 mg καθημερινά. Αναζητήστε την “carnitine tartrate” αφού πρόκειται για την πιο αγνή και πιο αποτελεσματική μορφή της ουσίας. Ιδανικά πάρτε την πριν το πρωινό σας με άδειο στομάχι και αποφύγετε να την καταναλώνετε μετά τις 3 το μεσημέρι γιατί μπορεί να σας δυσκολέψει με τον βραδινό ύπνο.

Επιπλέον οφέλη από την λήψη της καρνιτίνης είναι η ενίσχυση της υγείας της καρδιάς, αφού τα της ενέργειας που χρειάζεται για να λειτουργήσει προέρχονται από την καύση λίπους. Βοηθάει στην μείωση των τριγλυκεριδίων, στην αύξηση της HDL καλής χοληστερόλης και στην διατήρηση καθαρών αρτηριών.

 

Υγειοφάγος

 

Πηγή :  60 Seconds to Slimby Michelle Schoffro Cook, The Carnitine Miracle, Robert Crayhon.
Photo Credit: RambergMediaImages via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου