17 Ιουν 2013

Λάδι Καρύδας για Υγιή Καρδιά!

Λάδι καρύδας και γερή καρδιά! Μπορεί να μην σας ακούγεται και πολύ αληθινό, ειδικά λαμβάνοντας υπ’ όψη το γεγονός ότι τo λάδι καρύδας ανήκει  στα κορεσμένα λιπαρά και έχει δεχτεί αρκετή δυσφήμιση. Όμως δεν έχουν όλα τα κορεσμένα λιπαρά τις ίδιες ιδιότητες και δεν έχουν παρασκευαστεί όλα με τον ίδιο τρόπο. Δηλαδή τα κορεσμένα λιπαρά της καρύδας βρίσκονται στο λάδι της φυσικά και όχι μετά από επεξεργασία και ανθρώπινη παρέμβαση, όπως γίνεται στις υπόλοιπες περιπτώσεις κορεσμένων (μαργαρίνες).
Οι μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με την περιεκτικότητα του λαδιού καρύδας σε κορεσμένα λιπαρά έγιναν με μερικώς υδρογονωμένο λάδι και όχι με το φυσικό παρθένο λάδι καρύδας. Και όπως είναι γνωστό όλα τα υδρογονωμένα φυτικά λάδια (στερεοποιημένα)  που κυκλοφορούν στην αγορά δημιουργούν τα τρανς-λιπαρά οξέα. Και είναι αυτά (τρανς-λιπαρά) που πρέπει να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε.
Πως μπορεί το λάδι καρύδας να βοηθήσει στην υγεία της καρδιάς?
Η υψηλή περιεκτικότητα του σε λαυρικό οξύ βοηθά στην μείωση των καρδιακών προβλημάτων, όπως υψηλή χοληστερόλη και αρτηριακή πίεση. Αν και το λαυρικό οξύ είναι κορεσμένο λιπαρό οξύ, μελέτη από την Ολλανδία έδειξε ότι μπορεί να μειώσει την κακή χοληστερόλη και να ρυθμίσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων. Επίσης να σημειώσουμε πως αυτό το λιπαρό οξύ βρίσκεται και στο μητρικό γάλα.
  Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα στο οποίο δεν δίνεται μεγάλη σημασία. Οι ερευνητές από τις αρχές του 80’ ακόμα, έχουν συνδέσει την δημιουργία καρδιαγγειακών νόσων με την ύπαρξη βακτηρίων και λοιμώξεων στον οργανισμό. Εντόπισαν την ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης (φλεγμονή στα τοιχώματα των αρτηριών που οφείλεται σε συσσώρευση λιπαρών και οδηγεί σε φράξιμό τους) σε ανθρώπους που είχαν μολυνθεί από βακτήρια μέχρι και από τον υιό του έρπητα. Στην συνέχεια  βρήκαν πως αυτά τα βακτήρια βρίσκονται και στην συσσωρευμένη πλάκα στο εσωτερικό των αρτηριών. Σε άλλη μελέτη πειραματόζωα μολύνθηκαν με βακτήρια χλαμυδίων και στην συνέχεια διαπιστώθηκε πως τα τοιχώματα των αρτηριών είχαν κλείσει σε σημαντικό βαθμό. Όταν άρχισαν να χορηγούν στα πειραματόζωα αντιβιοτικά και εξαφάνισαν την μόλυνση των βακτηρίων, διαπίστωσαν πως οι αρτηρίες τους είχαν ξαναβρεί το αρχικό τους μέγεθος.
Φυσικά η εκδήλωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες ωστόσο τα βακτήρια και οι ιοί είναι παραδεκτό ότι συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση. Και μπορεί τα αντιβιοτικά να είναι αποτελεσματικά ενάντια στα βακτήρια, δεν είναι όμως ενάντια στους ιούς. Και εδώ έρχεται το παρθένο έλαιο καρύδας να καλύψει το κενό και να δώσει τη λύση αφού είναι  αποτελεσματικό τόσο σε βακτηριδιακές όσο και σε ιογενείς λοιμώξεις (ειδικά εκείνων που σχετίζονται με την αθηροσκλήρωση).
Το μυστικό βρίσκεται στα “λιπαρά οξέα μέσης αλύσου” (MCFAs) που έχουν την ικανότητα να σκοτώσουν έναν μακρύ κατάλογο οργανισμών συμπεριλαμβανομένων και αυτών που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις.
Έτσι το λάδι καρύδας όχι μόνο έχει ιδιότητες ενάντια σε μικρόβια, μύκητες, βακτηρίδια και ιούς, αλλά μπορεί και να βοηθήσει στην προστασία μας από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.
Πώς να το χρησιμοποιήσετε?
Οι διατροφολόγοι συνιστούν 3 κουταλιές λάδι καρύδας την ημέρα, για την ικανοποιητική πρόσληψη λαυρικού οξέος.
Αντικαταστήστε τα μαγειρικά σας έλαια με λάδι καρύδας.
Βάλτε το στην σαλάτα σας ή λίγο στο πιάτο σε κάθε φαγητό σας.
Προσθέστε το στο smoothie σας.
Χρησιμοποιήστε το για να φτιάξετε ψωμί, μπισκότα, και επιδόρπια.
Συντηρείται σε θερμοκρασία δωματίου και όταν ο καιρός είναι κρύος στερεοποιείται φυσικά και όταν η θερμοκρασία ανέβει λιώνει από μόνο του. Αντέχει στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες χωρίς να γίνεται τοξικό και αυτό το κάνει ιδανικό για τηγάνισμα. Επιλέγετε αγνό λάδι καρύδας ψυχρής έκθλιψης και όχι υδρογονωμένο ή μερικώς υδρογονωμένο.
 
Υγειοφάγος
 
 
 
 
Πηγή : 1. Foster, R., Williamson, C.S. and Lunn, J. (2009). "BRIEFING PAPER: Culinary Oils And Their Health Effects". Nutrition Bulletin. 2. McNamara, D. J. (2010). "Palm oil and health: A case of manipulated perception and misuse of science". Journal of the American College of Nutrition. 3. The Journal Of Nutrition.
Photo Credit: Phú Thịnh Co via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου