12 Ιουλ 2013

Βότανα & Αιθέρια Έλαια για Μικρά Προβλήματα Υγείας κατά την Διάρκεια των Διακοπών!


Αν πρόκειται να ξοδέψετε χρόνο και χρήμα για να πάτε διακοπές καλό θα ήταν να εξασφαλίσετε πως αυτό θα γίνει και με ασφάλεια. Μια αδιαθεσία μακριά από το σπίτι δεν είναι και ότι καλύτερο μπορεί να συμβεί. Και επειδή κανείς δεν το εύχεται, η πρόληψη είναι πολλές φορές και η καλύτερη θεραπεία. Φτιάξτε ένα μικρό φαρμακείο ασφαλές για χρήση από μικρούς και μεγάλους, με βότανα, αιθέρια έλαια και φυσικά σκευάσματα, που σε περίπτωση αδιαθεσίας θα σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα.
 
 
Αν πρόκειται να ταξιδέψετε με αεροπλάνο να ξέρετε πως το περιβάλλον μέσα σε αυτό είναι πολύ στεγνό. Η ιδανική λύση είναι να πίνετε τουλάχιστον ένα ποτήρι νερό για κάθε ώρα πτήσης. Ο καφές και το αλκοόλ δεν είναι και ότι καλύτερο, αφού συμβάλλουν στην δημιουργία αφυδάτωσης. Σε πολύ μεγάλες πτήσεις μην ξεχνάτε να σηκώνεστε κάθε δυο ώρες τουλάχιστον, για την αποφυγή δημιουργίας θρόμβων.
  • Ένα βότανο που μπορεί να βοηθήσει πολύ σε αεροπορικά ταξίδια είναι το Τζίνσενγκ. Βοηθάει το σώμα να προσαρμοστεί πιο εύκολα σε καινούργιες συνθήκες περιβάλλοντος, σε κλιματικές αλλαγές, στο άγχος του ταξιδιού και από το "jet lag", δηλαδή την διαφορά ώρας από την χώρα που φύγατε στην χώρα που θα πάτε.
  • Αν έχετε προβλήματα ναυτίας κατά την διάρκεια του ταξιδιού τότε το τζίντζερ είναι ο καλύτερος σύμμαχος σας. Μπορείτε να μασήσετε τα ζαχαρωμένα τζίντζερ ή ακόμα να το πάρετε σε κάψουλες.
  • Αν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο και ζαλίζεστε τότε πρέπει να κάθεστε στο μπροστινό κάθισμα και να επικεντρώσετε το βλέμμα σας σε ένα σημείο στον ορίζοντα ευθεία μπροστά. Τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα Nux vomica, Cocculus ή Ipecauana είναι φυτικής προέλευσης και δίνονται όλα με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κάθε 15 λεπτά, για περιπτώσεις ναυτίας και εμετού κατά την διάρκεια ταξιδιού. (Ρωτήστε περισσότερες λεπτομέρειες τον ομοιοπαθητικό γιατρό σας ή τον φαρμακοποιό σας και μην ταλαιπωρείστε.)
  • Δοκιμάστε επίσης να πιέσετε για λίγα λεπτά, το σημείο "Ρ6" που βρίσκεται δυο δάχτυλα πάνω από τον καρπό, ανάμεσα στους τένοντες. Είναι μια μέθοδος της ρεφλεξολογίας που μπορεί να σας βοηθήσει για την ναυτία.
  • 'Εχετε καλού - κακού μαζί σας αιθέριο έλαιο τσαγιόδεντρου. Για κάθε περίπτωση λοιμώξεων, μυκητιάσεων και μικροβίων μπορείτε είτε να βάλετε 2-3 σταγόνες σε ένα ποτήρι νερό για ένα φυσικό αντιβιοτικό ή και τοπικά σε τσιμπήματα εντόμων ή δερματικές μολύνσεις.
  • Άλλο ένα αιθέριο έλαιο αυτό της μέντας, μπορεί να σας βοηθήσει σε περιπτώσεις στομαχικών διαταραχών. 2 σταγόνες σε ένα ποτήρι νερό μόνο καλό μπορεί να κάνει σε ασθένειες του πεπτικού συστήματος.
  • Οι διάρροιες είναι μια συχνή κατάσταση ιδίως σε κατασκηνώσεις και κάμπινγκ. Λαμβάνοντας μια εβδομάδα πριν από την αναχώρηση σας, αλλά και κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας προβιοτικά ένζυμα, όχι μόνο ενισχύεται την υγεία του εντέρου σας αλλά και όλο το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Για καλύτερη ευκολία τώρα το καλοκαίρι αναζητήστε προβιοτικά που δεν χρειάζεται να συντηρηθούν στο ψυγείο.
  • Το βότανο Αρτεμισία (Artemisia Absinthium), επίσης βοηθάει στην ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου και σε περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας. Έχει τονωτικές ιδιότητες για τον οργανισμό και στην Κίνα το χρησιμοποιούν εδώ και χιλιάδες χρόνια μέχρι και για την θεραπεία της ελονοσίας. Θα το βρείτε σε μορφή συμπληρώματος (κάψουλες).
  • Ο "ενεργός φυτικός άνθρακας" σε κάψουλες, είναι μια ακόμη επιλογή σε περίπτωση δηλητηρίασης ή γαστρεντερίτιδας. Έχει την ιδιότητα να απορροφά τις τοξίνες και τα δηλητήρια από τον οργανισμό.
  • Καλό θα είναι σε τέτοιες περιπτώσεις που ο οργανισμός ταλαιπωρείται και μπορεί εύκολα να αφυδατωθεί, να λαμβάνετε πολλά υγρά και επιπλέον ηλεκτρολύτες. Η πιο εύκολη συνταγή για ηλεκτρολύτες, όταν είστε μακριά από το σπίτι είναι : 1 μεγάλο ποτήρι νερό στο οποίο βάζετε 1/4 κουταλάκι μαγειρική σόδα και 1/4 κουταλάκι αλάτι. Μπορεί να μην έχει και την καλύτερη γεύση αλλά θα δώσει στον οργανισμό τα μέταλλα που χρειάζεται.
  • Πολλοί άνθρωποι κατά την διάρκεια των διακοπών τους δυσκολεύονται να επισκεφτούν την τουαλέτα καθημερινά. Μην ξεχνάτε να παίρνετε μαζί σας στις διακοπές, λιναρόσπορους ή ψύλλιο για να βοηθήσετε το έντερο στην σωστότερη λειτουργία του. Το πολύ νερό είναι η πιο φυσική αντιμετώπιση σε καταστάσεις δυσκοιλιότητας και φυσικά η σωστή διατροφή.
Επειδή πάτε διακοπές δεν σημαίνει ότι πρέπει να υιοθετήσετε μια διατροφή πρόχειρη, που δεν έχει τίποτα να σας προσφέρει και ίσως δημιουργήσει και προβλήματα. Και ρίξτε και μια ματιά στις κουζίνες των εστιατορίων πριν αποφασίσετε που θα καθίσετε να φάτε.
 
 
Photo Credit: davitydave via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου