24 Ιουλ 2013

Άρκτιο! Το πιο Αβλαβές Φάρμακο κατά του Καρκίνου!

Το φυτό κολλιτσίδα ή αρκουδοβότανο ή με την επίσημη ονομασία Άρκτιο (Arctium Lappa) είναι ένα κοινό ζιζάνιο, με πολλά όμως φαρμακευτικά οφέλη. Είναι από τα φυτά που όλα τα μέρη του, από τις ρίζες μέχρι τα φύλλα και τους σπόρους έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες.
 
 
Το άρκτιο είναι διάσημο στις ανατολικές χώρες  ως ένα αρχαίο φυτικό φάρμακο που χρησιμοποιείται ευρέως για την θεραπεία σε θέματα υγείας των νεφρών και του ήπατος. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν ρίζες άρκτιου για να θεραπεύουν πληγές και μολύνσεις και έβαζαν φύλλα του στους μώλωπες, στα εγκαύματα και στους πονοκεφάλους. Με χυμό του βοτάνου θεράπευαν τις αμυχές και τον έπιναν την άνοιξη για να δυναμώσουν τον οργανισμό τους. Τις δε παραφυάδες του τις έτρωγαν όπως τις αγκινάρες. Το πράσινο αυτό ζιζάνιο καταναλώθηκε για την θεραπεία έλκους του στομάχου και για άλλα πεπτικά προβλήματα. Πρόσφατα ερευνητές έχουν βρεί πως το άρκτιο είναι εξαιρετικά χρήσιμο στην καταπολέμηση του καρκίνου και στο έλεγχο ανάπτυξης των όγκων. Κατά την γνώμη κάποιων ογκολόγων πρόκειται για ένα βρώσιμο φυτό που είναι και από τα πιο αβλαβή φάρμακα κατά του καρκίνου.
 
·         Το άρκτιο περιέχει πολυακετυλένια, ένα είδος φυτοχημικών που καταπολεμούν βακτήρια και μύκητες κάνοντας το κατάλληλο για την θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού.
 
·         Το άρκτιο χρησιμοποιείται ευρέως για την θεραπεία της αρθρίτιδας, της ιλαράς, των κρυολογημάτων, για τον πονόλαιμο, την δυσκοιλιότητα, την ουρική αρθρίτιδα, την φλεγμονή της χοληδόχου κύστης, τις μολύνσεις των νεφρών, και για ηπατικά προβλήματα.
 
·         Το άρκτιο αναγνωρίζεται ως ένα ισχυρό διουρητικό.
 
·         Έχει την ιδιότητα να καθαρίζει το αίμα, ενώ το έλαιο των σπόρων χρησιμοποιείται σαν εφιδρωτικό που βοηθά το σώμα να ιδρώσει και να απαλλαγεί από τις τοξίνες.
 
·         Η ρίζα του βοτάνου είναι ένα καλό υποκατάστατο της ασπιρίνης, πράγμα που επιβεβαιώνει η πειραματική έρευνα. Τα πλεονεκτήματα της έναντι των συνθετικών αντιπυρετικών, εφιδρωτικών φαρμάκων είναι ότι όχι μόνο δεν έχει παρενέργειες που βλάπτουν τον οργανισμό αλλά, βελτιώνει και την λειτουργία των οργάνων, όπως του ήπατος.
 
·         Η ρίζα του άρκτιου είναι καλή για την θεραπεία παθήσεων του γαστρεντερικού. Είναι ευεργετικό για τα πεπτικά όργανα και χρησιμοποιείται για παθήσεις του στομάχου.
 
·         Επίσης η ρίζα βοηθά στον έλεγχο ηπατικών βλαβών. Προωθεί την ροή και την αποδέσμευση της χολής που βοηθά και το συκώτι να καθαρίσει και στην διαδικασία της πέψης.
 
·         Είναι μια τροφή πλούσια σε κάλιο, σίδηρο και ασβέστιο που μπορεί να καταναλωθεί ωμή ή να προστεθεί σε πολλές συνταγές. Πλούσιο σε μέταλλα αυτό το φυτό χρησιμοποιείται ως τροφή από πολλούς πολιτισμούς. Η φρέσκια ρίζα καθαρίζεται και κόβεται για να προστεθεί σε σούπες και μαγειρευτά στην ασιατική κουζίνα, ενώ τα τρυφερά φύλλα τρώγονται σε σαλάτες.
 
·         Το έλαιο του άρκτιου είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τα μαλλιά, αφού τοπική επάλειψη βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής και ενισχύει την ζωτικότητα των μαλλιών.
 
·         Το άρκτιο περιέχει υψηλά επίπεδα ινσουλίνης, που δρα σαν την ινσουλίνη που βρίσκεται στο ανθρώπινο σώμα και βοηθά στην καταπολέμηση της υπογλυκαιμίας. Επίσης βοηθά στην διατήρηση καλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα ανθρώπων με προ διαβητική διάγνωση.
 
Σε γενικές γραμμές το άρκτιο είναι ένα τονωτικό του ήπατος και η διουρητική του δράση βοηθά στην αποβολή των αποβλήτων, καθαρίζοντας έτσι εσωτερικά όλο τον οργανισμό.
 
 
Για να φτιάξετε αφέψημα με άρκτιο βράζετε μια κουταλιά της σούπας αποξηραμένη ρίζα ή 30 γραμ. φύλλων σε δυο κούπες νερό  για 20 λεπτά. Πίνετε μέχρι τέσσερις κούπες καθημερινά. Για τις εφιδρωτικές ιδιότητες πίνετε ένα ποτήρι αφεψήματος άρκτιου την νύχτα. Το αφέψημα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και σαν καθαριστικό-τονωτικό στο δέρμα του προσώπου. Μαζί με ηλιοθεραπεία είναι πολύ αποτελεσματικό κατά της ακμής.
 
 
Φτιάξτε λάδι με άρκτιο βάζοντας 80 γραμ. φρέσκες ρίζες να βράσουν σε 200 γραμ. ελαιόλαδο για 15 λεπτά σε σιγανή φωτιά. Αφήστε το να κρυώσει, στραγγίξτε το και είναι έτοιμο.
 
 
Φτιάξτε εκχύλισμα άρκτιου με 200 γραμ. φύλλα και στελέχη του φυτού, βάζοντας τα για 4 ώρες σε τρία λίτρα βραστό νερό. Ή βράστε 100 γραμ. από τις ρίζες του φυτού σε σιγανή φωτιά για 30 λεπτά. Κάντε λουτρό με το εκχύλισμα αυτό ρίχνοντας το στην μπανιέρα σε νερό 37° C.
 
Υγειοφάγος
 
 
Πηγή : 1 Richard Mabey. The New Age Herbalist, 2 Hoffmann, David (2010-12-15). "Medical Herbalism: The Science and Practice of Herbal Medicine".
Photo Credit: isamiga76 via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου