12 Ιουλ 2013

Οι Ευεργετικές Ιδιότητες της Κανέλας!


Ποιος δεν αγαπά το πασπάλισμα της κανέλας πάνω σε μια φρέσκια μηλόπιτα ή σε ένα κρύο καλοκαιρινό ρυζόγαλο? Είναι απλά ένα από τα μπαχαρικά που μυρίζει φανταστικά και η γεύση της είναι ακόμη καλύτερη. Εκτός από αυτά όμως υπάρχουν πολλοί λόγοι για να την λατρέψετε :
  • Περιέχει φυτικές ίνες, ασβέστιο, σίδηρο, μαγγάνιο, αν και σε μικρές ποσότητες λόγω της μικρής ποσότητας που καταναλώνουμε.
  • Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει την ικανότητα της κανέλας να ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος κάνοντας την μια άριστη επιλογή για διαβητικούς και υπογλυκαιμικούς. Επίσης πολύ καλή για όσους θέλουν απλά να διατηρούν σταθερά τα επίπεδα της ενέργειας τους και της διάθεσης τους.
  • Μειώνει την LDL (κακή) χοληστερόλη άρα και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.
  • Έχει φυσικές ενώσεις που δρουν ενάντια σε μολύνσεις. Σε μελέτες η κανέλα ήταν αποτελεσματική ενάντια σε πολλά παθογόνα αλλά και ενάντια στο Ελικοβακτηρίδιο του Πυλωρού που ευθύνεται για την δημιουργία έλκους στο στομάχι.
  • Μειώνει τον πόνο που προέρχεται από αρθρίτιδα. Το Πανεπιστήμιο της Κορέας ανακοίνωσε πως η κανέλα κατορθώνει να μειώνει τις κυτοκίνες που συνδέονται με τον πόνο που προκαλεί η αρθρίτιδα.
  • Έρευνα του πανεπιστημίου του Τέξας δείχνει πως η κανέλα μπορεί να μειώσει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, κάνοντας την ένα πολύτιμο όπλο στην αποφυγή εκδήλωσης του καρκίνου.
  • Η κανέλα περιέχει κινναμαλδεΰδη (φυσική χημική ουσία) για την οποία οι μελέτες δείχνουν πως αυξάνει την προγεστερόνη και μειώνει την τεστοστερόνη στις γυναίκες, βοηθώντας έτσι στην εξισορρόπηση των ορμονών, με τελικό αποτέλεσμα να μειώνονται οι πόνοι της περιόδου, και τα προβλήματα υπογονιμότητας.
  • Οι έρευνες σχετικά με την δράση της κανέλας σε νευρολογικές εκφυλιστικές διαταραχές όπως Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ και άλλες, υπόσχονται πολλά αφού δείχνουν ότι η κανέλα μειώνει τις χρόνιες φλεγμονές που συνδέονται με τέτοιες παθήσεις.
Δεν είναι δύσκολο να αγαπήσει κανείς την κανέλα αφού η χρήση της είναι τόσο ευέλικτη. Ταιριάζει τόσο σε γλυκά όσο και αλμυρά πιάτα με το ίδιο επιτυχές αποτέλεσμα.
 
Υγειοφάγος
 
 
 
Πηγή : Healing Spices: How to Use 50 Everyday and Exotic Spices to Boost Health and Beat Disease. Bharat Aggarwal, PhD.

Photo Credit: Charles Haynes via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου