18 Ιουλ 2013

Φτιάξτε Μόνοι Σας Βούτυρο!

Αν δεν ξέρετε πώς να φτιάχνετε βούτυρο μόνοι σας, πρέπει να μάθετε μιας και είναι τόσο εύκολο και απλό.
 
 
 Η παραδοσιακή μέθοδος για την παρασκευή βουτύρου απαιτεί ένα μεγάλο ξύλινο κυλινδρικό δοχείο και ένα μακρύ ξύλο που στην μια του άκρη έχει μια διχτυωτή στρογγυλή επιφάνεια τόσο μεγάλη όσο και το άνοιγμα του δοχείου. Σε αυτό το δοχείο μπαίνει το γάλα το οποίο το “χτυπάμε” με απαλές κινήσεις, με το μακρύ ξύλινο εξάρτημα για τουλάχιστον 2 ώρες και παραπάνω, μέχρι να διαχωριστεί το βούτυρο από το γάλα, το οποίο συλλέγουμε από την επιφάνεια.
 
 
Με τις μοντέρνες κουζινομηχανές που υπάρχουν σήμερα όμως, το μόνο που θα χρειαστείτε για το δικό σας σπιτικό βούτυρο είναι ένα μίξερ ή μπλέντερ με καπάκι, κρέμα γάλακτος (αν βρείτε βιολογική και όχι παστεριωμένη ακόμα καλύτερα) και λίγο αλάτι (προαιρετικά).
 
 
Βάλτε την κρέμα γάλακτος στο μπολ του μίξερ ή του μπλέντερ κλείστε το καπάκι και χτυπήστε το γάλα στην δυνατή ταχύτητα. Όποτε χρειαστεί σταματήστε το χτύπημα και σπρώξτε με μια σπάτουλα τα υπολείμματα από τα τοιχώματα του δοχείου και συνεχίστε το χτύπημα. Μετά από λίγα λεπτά θα έχετε σαντιγί! Είστε στο σωστό δρόμο, συνεχίζετε το χτύπημα μετά από 10 περίπου λεπτά το μείγμα σας θα αρχίσει να αλλάζει όψη και να φαίνεται κιτρινωπό και “κομμένο”. Όταν δείτε πως αρχίζει να ξεχωρίζει υγρό από το υπόλοιπο μείγμα τότε έχετε τελειώσει με το χτύπημα.  
Τώρα υπάρχουν δυο διαφορετικά είδη στο δοχείο σας το βούτυρο και το αποβουτυρωμένο γάλα, τα οποία αδειάζουμε από το δοχείο περνώντας τα μέσα από ένα σουρωτήρι το οποίο θα κρατήσει το βούτυρο.  Κρατάμε αυτό το γάλα, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε οποιαδήποτε συνταγή.
Φτιάξτε μια μπάλα πιέζοντας το βούτυρο και με τα δυο σας χέρια για να βγει ότι υγρό έχει εγκλωβιστεί μέσα του και ξεβγάλτε το με καθαρό νερό. Το βούτυρο σας είναι έτοιμο!

Μπορείτε να του προσθέσετε αλάτι (η κύρια μέθοδος συντήρησης όταν δεν υπήρχαν ψυγεία) ή βάζοντας του μυρωδικά και βότανα να το μετατρέψετε σε μια απίθανη λιχουδιά για το ζεστό ψωμί σας, τις ψητές πατάτες ή το καλαμπόκι. Τα πιο αγαπημένα : σκόρδο, άνηθο, μάραθο, μαϊντανό, δυόσμο, δεντρολίβανο, θυμάρι, ψιλοκόψτε τα, ανακατέψτε τα με το βούτυρο και μετά τοποθετήστε το σε παγοθήκες και στο ψυγείο. Όταν κρυώσει θα έχετε τους πιο όμορφους κύβους βουτύρου με αρωματικά βότανα.
 
Υγειοφάγος
Photo Credit: Edsel L via Compfight cc
Photo Credit: Veganbaking.net via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου