24 Ιουλ 2013

Η Greenpeace Ανακοινώνει : Επικίνδυνα Φυτοφάρμακα σε Ελληνικές Καλλιέργειες!

Η Greenpeace έκανε από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο του 2013 αναλύσεις σε 34 δείγματα, 11 λαχανικών και φρούτων ευρείας κατανάλωσης, τα οποία πωλούνται στην ελληνική αγορά. Δυστυχώς για άλλη μια φορά τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά αφού στα δείγματα εντοπίστηκαν 32 εξαιρετικά τοξικά φυτοφάρμακα επικίνδυνα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον και πολλά από αυτά είναι απαγορευμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα πιο ανησυχητικά ευρήματα αφορούν στα “χημικά κοκτέιλ” δηλαδή την παράλληλη χρήση πολλών φυτοφαρμάκων στο ίδιο φρούτο ή λαχανικό.
 
 
·         Για παράδειγμα στα 4 δείγματα μήλων εντοπίστηκαν 17 διαφορετικές δραστικές ουσίες με το ένα δείγμα να έχει 9 από αυτές ταυτόχρονα!
·         Σε ένα δείγμα αχλαδιών βρέθηκαν 6 δραστικές ουσίες!
·         Στα 4 δείγματα κερασιών βρέθηκαν συνολικά 7 δραστικές ουσίες!
·         Στα 2 δείγματα τομάτας βρέθηκαν 4 δραστικές ουσίες!
Το πιο άσχημο απ’ όλα είναι πως οι ουσίες αυτές (διασυστηματικές) δεν παραμένουν στον φλοιό του φρούτου ή στα εξωτερικά φύλλα του λαχανικού, αλλά εισχωρούν στους ιστούς και βρίσκονται σε όλο τον καρπό και όχι μόνο στην επιφάνεια του.
 
 
Αναλυτικά θα βρείτε τα προϊόντα : μήλα, κεράσια, βερίκοκα, ροδάκινα, τομάτες, καρότα, πατάτες, κρεμμύδια, κολοκύθια, αχλάδια (ελληνικά προϊόντα) καθώς και  τον πίνακα των δραστικών ουσιών που ανιχνεύτηκαν :  Πίνακας Αναλύσεων & Ευρημάτων
 
 
Εκτός όμως από την απειλή για την υγεία αυτών που καταναλώνουν αυτά τα προϊόντα υπάρχει και μεγάλη επίπτωση στο περιβάλλον. Η πιο σημαντική είναι η διατήρηση του πληθυσμού των μελισσών, αφού οκτώ από τις δραστικές ουσίες που βρέθηκαν είναι πολύ επικίνδυνες για τις μέλισσες. Αυτό είναι άκρως σημαντικό γιατί σύμφωνα και με την Greenpeace επτά στα δέκα λαχανικά και φρούτα εξαρτώνται για την γονιμοποίηση τους από την επικονίαση των μελισσών. Όσο μειώνονται οι πληθυσμοί των μελισσών λόγω της χρήσης των φυτοφαρμάκων, τόσο εμείς θα αρχίσουμε να στερούμαστε βασικά είδη διατροφής.
Η Ευρώπη δείχνει να καταλαβαίνει το πρόβλημα και ήδη έχει απαγορεύσει την χρήση κάποιων πολύ επικίνδυνων τέτοιων φυτοφαρμάκων, αλλά για άλλη μια φορά η Ελλάδα αδιαφορεί!
 
 
Ως καταναλωτές έχουμε την αγοραστική δύναμη στα χέρια μας! Αγοράζετε μόνο φρούτα και λαχανικά εποχής, προτιμάτε τα τοπικά προϊόντα και τους παραγωγούς που δεν εφαρμόζουν τέτοιες μεθόδους στις καλλιέργειες τους. Δώστε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους παραγωγούς για το τι ποιότητας τροφές θέλετε να καταναλώνετε!
 
Υγειοφάγος
 
 
 
 
Πηγή : Greenpeace.org

Photo Credit: Magnus D via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου