2 Ιουλ 2013

Χαρούπια & Χαρουπάλευρο! Μια Super Τροφή από τα Παλιά!


Η χαρουπιά ή ξυλοκερατιά είναι δέντρο μακρόβιο και ιθαγενές της Μεσογείου. Ο καρπός έχει σακχαρώδη, ευχάριστη και γλυκιά γεύση που οι άνθρωποι απολαμβάνουν εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τα χαρούπια αλέθονται και μας δίνουν το χαρουπάλευρο που οπτικά μοιάζει πολύ με κακάο αλλά σε γεύση είναι λίγο διαφορετικό και πιο γλυκό.

Τα χαρούπια είναι εξαιρετική, θρεπτική και άριστη τροφή για μεγάλους και παιδιά αφού περιέχουν :
Βιταμίνες Β
Βιταμίνη D

Ασβέστιο
Κάλιο
Σίδηρο
Μαγνήσιο
Μαγγάνιο
Σελήνιο
Αντιοξειδωτικά
Πρωτεΐνες
Φυτικές ίνες
Επίσης πρόκειται για μία αλκαλική τροφή, με χαμηλά λιπαρά, ευεργετικό για τα οστά και τα δόντια, που μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της χοληστερόλης και να σταθεροποιήσει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Έρευνα στο "Plant Foods for Human Nutrition" δείχνει ότι οι συμμετέχοντες σε αυτή μείωσαν τα επίπεδα της χοληστερόλης τους κατά 18% και την LDL κατά 23%. Επίσης μείωσαν και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.
 
 
Τα χαρούπια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο "Plant Foods for Human Nutrition" αναφέρει κυτταροτοξική δραστηριότητα που μπορεί να στοχεύσει σε συγκεκριμένα καρκινικά κύτταρα. Ενώ άλλη στο περιοδικό "Food and Chemical Toxicology" περιγράφει τις 24 πολυφαινολικές ενώσεις που βρίσκονται στα χαρούπια και τις αντιοξειδωτικές κερσετίνη και μυρικετίνη, ουσίες που ευθύνονται για την αντικαρκινική δράση των χαρουπιών.
Η αντιοξειδωτική τους δράση βοηθά το σώμα να επισκευάσει τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες, ενάντια στην γήρανση.
 
 
Το χαρουπάλευρο θα το βρείτε σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων και υγιεινής διατροφής και υπάρχει συνήθως σε ακατέργαστη μορφή ή σε καβουρδισμένο. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σαν εναλλακτική λύση αντί για κακάο ή απλά γιατί σας αρέσει η γεύση του. Επειδή όμως έχει γλυκιά γεύση πρέπει να μειώσετε το ποσό των γλυκαντικών ουσιών της συνταγής σας.
 
 
Μπορείτε να φτιάξετε με αυτό μπισκότα, κρέμες, κέικ, κουλούρια ή να το προσθέσετε στην ζύμη για το ψωμί, στα μιλκσέικ, σαν ρόφημα (αντί για κακάο) ή ακόμα και στην σάλτσα του φαγητού σας για να την βοηθήσετε να "δέσει" και να πάρει μια άλλη γεύση.
 
Υγειοφάγος
Πηγή : 1. Plant Foods for Human Nutrition. Insoluble Carob Fiber Rich in Polyphenols Lowers Total and LDL Cholesterol. 2. Plant Foods for Human Nutrition. Phytochemical Profile, Antioxidant and Cytotoxic Activities of the Carob Tree Germ Flour Extracts. 3. University of California at Los Angeles Botany Division: Carob - The Cocoa Substitute. 4. Food and Chemical Toxicology : Isolation and Structure Elucidation of the Major Individual Polyphenols in Carob Fibre.


Photo Credit: tree-species via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου