11 Αυγ 2013

Φτιάξτε Μόνοι σας Θεραπευτικά Έλαια Βοτάνων!

Τώρα που ο ήλιος είναι καυτός χρησιμοποιήστε αυτή του την δύναμη για να φτιάξετε έλαια με βότανα. Εμπλουτίζοντας το λάδι με τις ευεργετικές ουσίες των βοτάνων  με την μέθοδο της έγχυσης, το μετατρέπετε σε ένα θεραπευτικό, καταπραϋντικό και χαλαρωτικό φαρμακευτικό σκεύασμα.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να γίνει αυτό αλλά ο πιο εύκολος, απλός και παραδοσιακός στηρίζεται στον ήλιο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αμέτρητα βότανα και ακολουθούν πολλά παραδείγματα για να πάρετε μερικές ιδέες. Καλό είναι να  χρησιμοποιήσετε σαν “λάδι βάσης” αγνό παρθένο και βιολογικό ελαιόλαδο ή λάδι τζοτζόμπα, γιατί έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και είναι κατάλληλα για μια ποικιλία εφαρμογών.
Διαδικασία & Οδηγίες
·             Έχετε ένα καθαρό βάζο στο οποίο θα βάλετε τα βότανα. Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκα βότανα αφήστε τα για μια ημέρα να μαραθούν λίγο και να χάσουν μέρος της υγρασίας τους (πολύ υγρασία θα κάνει το λάδι να ταγκίσει). Κόψτε τα βότανα σε μικρά κομμάτια και χτυπήστε τα λίγο σε ένα γουδί. Αν τα βότανα σας είναι αποξηραμένα τότε θα τα βάλετε κατευθείαν στο βάζο χωρίς την παραπάνω προετοιμασία.
·             Ρίξτε το λάδι στο βάζο φροντίζοντας να καλύψει τα βότανα και να υπάρχει ένα κενό από την κορυφή του βάζου τουλάχιστον 2 εκατοστά, ώστε τα βότανα να έχουν χώρο να “αναπτυχθούν”. Αν κατά την όλη διαδικασία παρατηρήσετε ότι τα βότανα έχουν απορροφήσει μέρος του λαδιού και δεν καλύπτονται τότε προσθέστε και άλλο λάδι.
·             Ανακατέψτε καλά και κλείστε σφιχτά το καπάκι του βάζου. Τοποθετήστε το σε σε μια ηλιόλουστη θέση και ανακινείτε το μια ή περισσότερες φορές την ημέρα.
·             Μετά από 4-6 εβδομάδες σουρώστε τα βότανα από το λάδι με ένα τουλπάνι. Βεβαιωθείτε ότι τα στίψατε αρκετά καλά και πήρατε ως και την τελευταία τους σταγόνα.
·             Ρίξτε το λάδι σε γυάλινα μπουκάλια και αποθηκεύστε τα σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.Το λάδι θα κρατήσει για τουλάχιστον ένα χρόνο.
 
Βότανα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε  και ιδιότητες
 
Άνθη Άρνικας (Arnica montana), απαραίτητη για την θεραπεία τραυμάτων, για μώλωπες, διαστρέμματα. Χρησιμοποιήστε το λάδι άρνικας αμέσως μετά από εντατική άσκηση ή τραυματισμό για την πρόληψη ή την ανακούφιση από μυϊκούς πόνους.
Άνθη Καλέντουλας (Calendula officinalis), ένα λάδι με αμέτρητες χρήσεις. Το λάδι εμποτισμένο με άνθη καλέντουλας είναι το πιο κατάλληλο για την ευαίσθητη επιδερμίδα των μωρών. Θεραπεύει κοψίματα, τσιμπήματα εντόμων, φλεγμονές, εξανθήματα από την πάνα.
Καυτερές πιπεριές  (Capsicum annuum), Χρησιμοποιείται για πόνους, μυϊκούς πόνους και  πόνους αρθρίτιδας.
Φύλλα Κέδρου & άλλων κωνοφόρων, για την θεραπεία μυκητιάσεων και ερεθισμών του δέρματος.
Στελλάρια (Stellaria media), κατάλληλο για διαταραχές του δέρματος, ψωρίαση, έκζεμα, εγκαύματα, εξανθήματα.
Σύμφυτο, ρίζα & φύλλα (Symphytum officinale), σημαντικά ιαματικό, χρησιμοποιείται για πληγές, μώλωπες και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος.
Άνθη Φλόμου  (Symphytum officinale), ένα κλασσικό λουλούδι που χρησιμοποιείται για να καταπραΰνει τον πόνο  και να θεραπεύσει τις λοιμώξεις του αυτιού.
Μέντα (Mentha piperita), ιδανικό για μασάζ σε πονεμένους μυς.
Πεντάνευρο (Plantago major), καταπραϋντικό για το δέρμα επιταχύνει την ανάρρωση του κατεστραμμένου δέρματος, βοηθά σε τσιμπήματα εντόμων, εξανθήματα, φλύκταινες.
Φυτολάκκα (Phytolacca americana), ένας δυνατός σύμμαχος της γυναίκας, που παραδοσιακά χρησιμοποιείται για την μαστίτιδα και τα εξογκώματα του μαστού.
Δεντρολίβανο (Rosmarinus officinalis), λάδι με τονωτικές ιδιότητες για τα μαλλιά, καταπραΰνει τους μυϊκούς πόνους και το χρησιμοποιείται και στην μαγειρική.
Βαλσαμόχορτο (Hypericum perforatum), λάδι με αντιφλεγμονώδη δράση, επιταχύνει την επούλωση σε πληγές, μώλωπες, κιρσούς, εγκαύματα, τσίμπημα μέλισσας, εξάνθημα πάνας, γρατσουνιές.
Θυμάρι  (Thymus vulgaris), ισχυρό αντισηπτικό, χρησιμοποιείται εξωτερικά για απολύμανση πληγών και είναι πολύ βοηθητικό για πόνους μυών.
Αχίλλεια (Achillea millefolium),  χρησιμοποιείται για κοψίματα, εξανθήματα και σε περιπτώσεις ήπιου εκζέματος.
 
Μπορείτε να συνδυάσετε βότανα και να δημιουργήσετε έλαια  όπως :
 
 
Λάδι ποικιλίας ανθών
Ένα λάδι που μυρίζει θεϊκά και θα σας ανεβάσει ψυχολογικά. Βάλτε στο δέρμα μετά το μπάνιο, το ντους ή κάνοντας μασάζ. Το λάδι θα ενυδατώσει, θα μαλακώσει, θα καλμάρει το δέρμα και εσάς.  Χρησιμοποιείστε ροδοπέταλα, άνθη λεβάντας, ή άνθη χαμομηλιού σε λάδι τζοτζόμπα.
Λάδι χαλάρωσης
Φτιαγμένο με ένα μείγμα χαλαρωτικών βοτάνων, χρησιμοποιήστε το πριν τον βραδινό ύπνο, μετά το ντους ή τρίψτε με αυτό τους κροτάφους αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε. Φτιάξτε λοιπόν το λάδι βάζοντας άνθη λυκίσκου, άνθη χαμομηλιού, άνθη λεβάντας και λάδι ελιάς ή τζοτζόμπα.
 
 
Υγειοφάγος
 
Πηγή : Herbwisdom
Photo Credit: Benjamin Chun via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου