13 Αυγ 2013

Δοκιμάστε Νέα & πιο Υγιεινά Υλικά στην Μαγειρική σας!


Ψάχνετε καθημερινά τι χορταστικό, θρεπτικό και υγιεινό να μαγειρέψετε για την οικογένεια σας, μέσα από αμέτρητες συνταγές με διάφορα υλικά. Υπάρχουν όμως κάποια συστατικά που καλό θα είναι να τα αποφεύγει κανείς όσο γίνεται, για καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους, για έλεγχο του σακχάρου και για μια πιο σωστή καθημερινή διατροφή. Και μπορεί να νομίζετε ότι τα συγκεκριμένα συστατικά κάνουν το φαγητό σας πιο νόστιμο και πως αν χρησιμοποιούσατε κάτι διαφορετικό θα χάλαγε την "συνταγή". Δείτε όμως παρακάτω κάποιες εναλλακτικές προτάσεις σχετικά με υλικά που θα κάνουν το φαΐ σας διαφορετικό και σίγουρα πιο υγιεινό :




Κινόα
Αυτός ο μικρός σπόρος είναι γεμάτος πρωτεΐνη (9 γραμμάρια ανά μερίδα) και φυτικές ίνες. Είναι ο καλύτερος αντικαταστάτης του άσπρου αποφλοιωμένου ρυζιού. Φτιάχνεται ακόμα πιο εύκολα από το ρύζι γιατί μαγειρεύεται και πιο γρήγορα.




Αλεύρι ολικής άλεσης
Ίσως να έχετε δοκιμάσει να βάλετε αλεύρι ολικής άλεσης σε μια συνταγή αντί για άσπρο και να βρήκατε πως δεν ήταν και τόσο πετυχημένη τελικά. Μπορεί το αποτέλεσμα να μην είναι ίδιο αλλά τουλάχιστον προσπαθήστε να αντικαταστήσετε τουλάχιστον το μισή ποσότητα με αλεύρι ολικής άλεσης.





Γιαούρτι
Αντικαταστήστε την κρέμα γάλακτος ή την ξινή κρέμα κάθε συνταγής με στραγγιστό γιαούρτι. Βάζετε έτσι στην διατροφή σας άμεσα πρωτεΐνες, ασβέστιο και τα ευεργετικά προβιοτικά ένζυμα.




Φυσικές γλυκαντικές ουσίες
Επειδή μια συνταγή ζητάει άσπρη επεξεργασμένη ζάχαρη δεν σημαίνει πως δεν μπορείτε να κάνετε και διαφορετικά. Η ραφιναρισμένη ζάχαρη εκτοξεύει το σάκχαρο του αίματος πολύ γρηγορότερα απ' ότι οι φυσικές εναλλακτικές γλυκαντικές ουσίες. Μια καλή εναλλακτική είναι η στέβια που είναι τόσο γλυκιά ώστε 2-3 σταγόνες της ισοδυναμούν με 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη. Ίσως σας φαίνεται δύσκολο να την χρησιμοποιήσετε εύκολα στα γλυκά σας, μπορείτε όμως να σκεφτείτε και την ξυλιτόλη η οποία χρησιμοποιείται ακριβώς όπως η ζάχαρη και στις ίδιες αναλογίες.
Υγειοφάγος

 
Photo Credit: Ross Catrow via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου