7 Αυγ 2013

Φυσικές Θεραπείες για Τσιμπήματα Εντόμων!

Τα βότανα και τα αιθέρια έλαια είναι άριστα θεραπευτικά μέσα για τσιμπήματα από τα έντομα, αφού έχουν την ικανότητα να ηρεμούν  την φλεγμονή, να μειώνουν την φαγούρα, έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και τέλος αναγεννούν το δέρμα.
Τα τσιμπήματα των ψύλλων είναι συνηθισμένα τώρα το καλοκαίρι τόσο για τα ζώα όσο και για τους ανθρώπους. Πολλές φορές ακόμα και οι καλύτερες προσπάθειες δεν μπορούν να εμποδίσουν τους ψύλλους από το να τσιμπήσουν τα κατοικίδια ή και τους ανθρώπους. Το ίδιο συμβαίνει και για τα υπόλοιπα ενοχλητικά κάποιες φορές, αλλά τόσο χρήσιμα έντομα όπως τις μέλισσες, τα κουνούπια και άλλα.
·       Η Αλόη βέρα σε μορφή γέλης θα βοηθήσει στην μείωση της άσχημης αίσθησης που προκαλεί το τσίμπημα και θα ενυδατώσει το δέρμα.
·       Εναλλακτικά αν δεν έχετε στο σπίτι γέλη αλόης, μπορείτε να πλύνετε το σημείο του τσιμπήματος με μαύρο ή πράσινο τσάι. Μην πετάξετε τα φακελάκια του τσαγιού, βάλτε τα σαν επιθέματα στο σημείο του τσιμπήματος για μεγαλύτερη ανακούφιση.
·       Τους καλοκαιρινούς μήνες καλό είναι να έχετε πάντα στο φαρμακείο του σπιτιού σας  την απίθανη για κάθε είδους δερματικής πάθησης αμαμελίδα. Είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται παγκοσμίως για την αντιμετώπιση της φαγούρας και τις φλεγμονές του δέρματος, ανεξάρτητα από το τι έντομο σας έχει τσιμπήσει. Μπορεί να ανακατευτεί και με την γέλη της αλόης και να χρησιμοποιηθεί σαν επίθεμα για καλύτερο και πιο δροσερό αποτέλεσμα, αλλά και μόνη της η αμαμελίδα ανακουφίζει πολύ καλά.
·       Στον κήπο του σπιτιού σας θα βρείτε εξαιρετικά βότανα για την ανακούφιση από τσιμπήματα εντόμων.  Κόψτε λίγα φύλλα βασιλικού και τρίψτε πάνω στο σημείο του τσιμπήματος. Τα ίδια καταπραϋντικά αποτελέσματα θα έχετε αν βάλετε λίγες σταγόνες από αιθέριο έλαιο βασιλικού.
·       Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα λουλούδια της καλέντουλας. Απλά τρίψτε τα επάνω στο σημείο του τσιμπήματος για ανακούφιση από τον πόνο και το πρήξιμο. Λειτουργεί πολύ καλά και για τα τσιμπήματα σφήκας ή μέλισσας.
·       Το σύμφυτο το χρησιμοποιούν από την εποχή του μεσαίωνα σαν κατάπλασμα σε δερματικά προβλήματα. Φτιάξτε λίγο τσάι με σύμφυτο και πλύνετε ή κάντε κομπρέσες με αυτό, για να επιταχύνετε την διαδικασία επούλωσης των ιστών του δέρματος στο σημείο του τσιμπήματος.
·       Η εχινάκεια θα σας βοηθήσει με τον πόνο. Βάλτε τοπικά βάμμα εχινάκειας για να μουδιάσετε τον πόνο, αλλά και για να απολυμάνετε την περιοχή.
·       Η λεβάντα έχει αντιφλεγμονώδεις και αντισηπτικές ιδιότητες. Ένα τσάι που θα φτιάξετε με φρέσκα ή αποξηραμένα άνθη λεβάντας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πλύνετε το σημείο ή σαν κομπρέσα που θα ανακουφίσει από τον κνησμό. Το ίδιο αποτέλεσμα μπορείτε να έχετε και με το αιθέριο έλαιο λεβάντας.
·       Το πεντάνευρο είναι ένα αγριόχορτο που φυτρώνει σχεδόν παντού και τα φρέσκα φύλλα του μπορείτε να τα λιώσετε και να τα βάλετε σαν επίθεμα στο σημείο του τσιμπήματος ή και σε κάθε μορφής δερματικού εξανθήματος.
 
 
  Υγειοφάγος
 
 
Photo Credit: James Jordan via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου