10 Σεπ 2013

Δυο Μήλα την Ημέρα.....τον Καρκίνο Κάνουν Πέρα!

Αν υπάρχει ένα πράγμα που μπορεί να κάνει κάποιος προκειμένου να παραμείνει υγιής, αυτό είναι να τρώει τουλάχιστον δυο μήλα καθημερινά, σύμφωνα με πολλές επιστημονικές έρευνες οι οποίες τοποθετούν τα μήλα στην κορυφή της υγιεινής διατροφής.
Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό αλλά ένα μήλο περιέχει τόσα πολλά ευεργετικά συστατικά που μπορούν να προστατέψουν τον οργανισμό από μια σειρά απειλητικών ασθενειών, όπως ο καρκίνος ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Βιταμίνη C, με αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
  • Πηκτίνη, με καθαριστική δύναμη, μειώνει την χοληστερόλη.
  • Φλαβονοειδή (κερσετίνη) καθυστερεί την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων του εντέρου, του πνεύμονα και του μαστού.
  • Τριτερπενοειδή, τα οποία βρίσκονται στην φλούδα των μήλων και δρουν ενάντια στα καρκινικά κύτταρα.

  • Ολιγοσακχαρίτες, που σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα.
Μαζί με όλες αυτές τις αντικαρκινικές ουσίες, τα μήλα μπορούν επίσης να βοηθήσουν για μια υγιή καρδιά και πνεύμονες
 
 
Φινλανδοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως μια διατροφή πλούσια σε φλαβονοειδή και συγκεκριμένα σε φλαβονοειδή όμοια με αυτά των μήλων, συνδέεται με μειωμένα ποσοστά εκδήλωση καρκίνου. Στην έρευνα τους συμμετείχαν 10.000 υγιείς άνθρωποι από τους οποίους αυτοί που τρέφονταν με την παραπάνω διατροφή είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο. Επίσης βρήκαν πως ο καρκίνος του πνεύμονα όπως και η στεφανιαία νόσος, είχε χαμηλότερα ποσοστά σε όσους κατανάλωναν περισσότερα μήλα.
 
 
Μια τελευταία έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως η κατανάλωση μήλων ή χυμού μήλων, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νόσων. Σε αυτή την έρευνα υγιείς ενήλικες έπιναν 350ml φυσικό χυμό μήλου ή έτρωγαν δυο μήλα καθημερινά. Μετά από έξι εβδομάδες διαπιστώθηκε πως είχαν 20% λιγότερες οξειδωτικές βλάβες από την LDL (κακή) χοληστερόλη, στο αίμα. Τα μήλα είναι πλούσια σε φυτοθρεπτικά (φυτοχημικά) συστατικά, τα οποία δρουν ως αντιοξειδωτικά, αλλά και πηκτίνες - διαλυτές ίνες - οι οποίες έχει αποδειχθεί πως είναι αποτελεσματικές στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.
 
 
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πόσο ευεργετική είναι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, αλλά αυτή η έρευνα δείχνει ξεκάθαρα τα οφέλη των ενεργών ενώσεων που βρίσκονται στα μήλα και στον φυσικό χυμό μήλου. Μια μέτρια κατανάλωση χυμού μήλων ή μήλων έχει την δυνατότητα να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Σε άλλη έρευνα που μελετήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες 9.200 ανδρών για 28 έτη, βρέθηκε πως όσοι έτρωγαν τα περισσότερα μήλα είχαν πολύ λιγότερα ποσοστά εγκεφαλικού επεισοδίου, λόγω των φυτοθρεπτικών συστατικών που βρίσκονται σε αυτά.
 
 
Επιπλέον, σε έρευνα Άγγλων μελετητών βρέθηκε πως υπάρχει σχέση ακόμα και ανάμεσα στην υγεία των πνευμόνων και την καθημερινή κατανάλωση μήλων, αφού ανέλυσαν διατροφικά αρχεία 2.500 ανδρών και ανακάλυψαν πως αυτοί που έτρωγαν τα περισσότερα μήλα είχαν και καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων τους. Παρά το γεγονός ότι πιστευόταν πως ήταν η βιταμίνη C των φρέσκων φρούτων η υπεύθυνη για την καλή λειτουργία των πνευμόνων, τελικά ανακάλυψαν πως είναι τα φυτοθρεπτικά συστατικά των μήλων όπως τα φλαβονοειδή και συγκεκριμένα η κερσετίνη, η οποία δρα με αυτό τον προστατευτικό τρόπο στον ανθρώπινο οργανισμό, ενάντια σε καρδιοπάθειες και καρκίνο.
Με λίγα λόγια μήλα, μήλα και πάλι μήλα, ολόκληρα στον αποχυμωτή με την φλούδα και τα σπόρια, είναι η συνήθεια που πρέπει να είναι καθημερινή για όλους, μεγάλους και παιδιά.


Υγειοφάγος


Πηγή : CBS Washington. "Study Finds That an Apple A Day Keeps Cancer Away", Daily Mail UK, "Apples Fight Heart Disease, Cancer, Strokes".




Photo Credit: net_efekt via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου