5 Σεπ 2013

Οι Ευεργετικές Ιδιότητες των Σταφυλιών!

Τα σταφύλια είναι πολύ θρεπτικά και πλούσια σε στοιχεία και μέταλλα όπως κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, σελήνιο, φωσφορικά και θειικά άλατα, βιταμίνες Α, C, Β6, φυλλικό οξύ και φρουκτόζη και έχουν την εκπληκτική ικανότητα να ξαναχτίζουν τους κατεστραμμένους ιστούς. Πολλές είναι οι ιστορίες που αναφέρονται στην διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου και εξιστορούν πως πληγωμένοι στρατιώτες που δεν είχαν άλλα τρόφιμα εκτός από σταφύλια, επούλωναν τις πληγές τους πιο γρήγορα απ' ότι οι άλλοι στρατιώτες.
 
 
Πολλά τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση των σταφυλιών και ανάμεσα τους η ικανότητα να θεραπεύουν την δυσκοιλιότητα, την δυσπεψία και τις διαταραχές των νεφρών ενώ λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε θρεπτικά στοιχεία θεωρούνται ιδανικά για την διασφάλιση όλων των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται ο οργανισμός και προτείνονται για σταφυλοθεραπεία (διατροφή αποκλειστικά με σταφύλια με στόχο την αποτοξίνωση και την θεραπεία διαφόρων παθήσεων).
Πολλές οι ασθένειες και τα προβλήματα υγείας στα οποία τα σταφύλια μπορούν να παρέχουν σημαντική βοήθεια :
 
 
Οστά
Τα σταφύλια είναι μια θαυμάσια πηγή θρεπτικών στοιχείων τα οποία είναι σημαντικά για τον σχηματισμό και την ενδυνάμωση των οστών. Καταναλώνοντας τακτικά σταφύλια σε όλη την διάρκεια της ζωής σας αποτρέπετε την εμφάνιση οστεοπόρωσης. Το μαγγάνιο που περιέχουν τα σταφύλια είναι πολύ σημαντικό για όλες τις λειτουργίες του σώματος, από τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών μέχρι τον σχηματισμό κολλαγόνου και την λειτουργία του νευρικού συστήματος.
 
 
Καρδιακές παθήσεις
Τα σταφύλια αυξάνουν τα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου, προλαμβάνοντας έτσι την δημιουργία θρόμβων στο αίμα. Με αυτό τον τρόπο είναι αποτελεσματικά στην μείωση εμφάνισης καρδιακών προσβολών. Το πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχουν αλλά κυρίως η ρεσβερατρόλη και η κερκετίνη εμποδίζουν την δράση της LDL (κακής) χοληστερόλης στο φράξιμο των αιμοφόρων αγγείων και αρτηριών, κύρια αιτία της στεφανιαίας νόσου. Επίσης αυτά τα δυο αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή καθαρίζουν τον οργανισμό από τις τοξίνες που έχουν συσσωρευτεί σε αυτόν.
 
 
Ημικρανίες
Ένα παλιό γιατροσόφι συμβουλεύει χυμό ώριμων σταφυλιών για τις ημικρανίες, που πρέπει να πίνετε κάθε πρωί χωρίς να ακολουθείται από κάτι άλλο για τουλάχιστον 20 λεπτά. Ενώ το κόκκινο κρασί θεωρείται ότι προκαλεί πονοκεφάλους ο χυμός σταφυλιών περιέχει τόσες αντιοξειδωτικές ουσίες που μπορεί να τον θεραπεύσει.
 
 
Άσθμα
Η ενυδάτωση που προσφέρουν τα σταφύλια στον οργανισμό αυξάνει την υγρασία στους πνεύμονες μειώνοντας τις κρίσεις άσθματος.
 
 
Δυσκοιλιότητα
Τα σταφύλια ταξινομούνται σαν καθαρτική τροφή και μπορούν να ανακουφίσουν από την χρόνια δυσκοιλιότητα και να τονώσουν τους μύες του εντέρου και του στομάχου. Τα σταφύλια έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αδιάλυτες φυτικές ίνες που παραμένουν ανέπαφες καθώς κινούνται μέσω της πεπτικής οδού. Έτσι βοηθούν στην δημιουργία και απέκκριση υγιών κοπράνων ώστε οι επισκέψεις στην τουαλέτα να είναι τακτικές.
 
 
Δυσπεψία
Μπορούν να ανακουφίσουν από την καούρα και τον ερεθισμό του στομάχου. Πρόκειται για ένα πεπτικό βοήθημα που ανήκει στα φρούτα και δεν είναι “φαρμακευτική αγωγή”.
 
 
Κόπωση
Τα σταφύλια και κυρίως οι λευκές ποικιλίες περιέχουν σίδηρο που συμπληρώνει τα αποθέματα του οργανισμού. Η αναιμία είναι ένα πραγματικό πρόβλημα για πολλούς και μια ένδειξη της είναι η κόπωση. Ο σίδηρος είναι ένα βασικό μεταλλικό στοιχείο που επηρεάζει μια σειρά από σωματικές λειτουργίες και πίνοντας χυμό σταφυλιών δίνετε στον οργανισμό σας μια άμεση δόση ενέργειας.
 
 
Αντιβακτηριακή δράση
Τα κόκκινα σταφύλια έχουν ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες και μπορούν να σας προστατέψουν από μολύνσεις. Μελέτες έχουν δείξει πως ο χυμός σταφυλιών μπορεί να αντιμετωπίσει βακτηριακές λοιμώξεις στο έντερο και σε άλλα συστήματα του οργανισμού. Αντιμετωπίζει με επιτυχία μέχρι και τον ιό του απλού έρπητα και της πολιομυελίτιδας.
 
 
Διαταραχές νεφρών
Τα σταφύλια μπορούν να μειώσουν την οξύτητα του ουρικού οξέος, αλλά και να μειώσουν το οξύ από τον οργανισμό. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται το στρες και η πίεση από τα νεφρά.
 
 
Εκφύλιση ωχράς κηλίδας
Τα σταφύλια μπορούν να εμποδίσουν τα προβλήματα όρασης που εκδηλώνονται με την γήρανση, όπως η απώλεια της όρασης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Μελέτες έχουν δείξει πως τρεις μερίδες σταφυλιών την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας έως και 36%.
 
 
Ανοσοποιητικό σύστημα
Οι μεγάλες ποσότητες φλαβονοειδών, αντιοξειδωτικών και βιταμινών που περιέχονται στα σταφύλια δίνουν υγεία σε όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος και δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα που σημαίνει λιγότερες ιώσεις, λιγότερα κρυολογήματα και λιγότερα σοβαρά θέματα υγείας.
 
 
Αλτσχάιμερ
Η ρεσβρατρόλη, μια ευεργετική πολυφαινόλη που βρίσκεται στα σταφύλια μειώνει τα επίπεδα του Βήτα-αμυλοειδούς πεπτιδίου σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ. Ο σχηματισμός πλακών βήτα-αμυλοειδούς παρεμποδίζει την ομαλή κυτταρική λειτουργία του εγκεφάλου και δημιουργεί τα κυριότερα συμπτώματα της νόσου. Επιπλέον ο χυμός σταφυλιών και οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει φαίνεται πως βελτιώνει και την εγκεφαλική λειτουργία των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν ήδη εμφανίσει ήπια γνωστικά προβλήματα.
 
 
Καρκίνος
Τα σταφύλια έχουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες, λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης της ρεσβερατρόλης που περιέχουν. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην μείωση πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου του εντέρου και του μαστού. Οι ανθοκυάνες και οι προ-ανθοκυανιδίνες που βρίσκονται στα σταφύλια μπορούν να καταστείλουν την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Ο χυμός των σταφυλιών όχι μόνο προλαμβάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, αλλά καταστέλλει και την ανάπτυξη του.

Τα σταφύλια έχουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και την θεραπεία πλήθους διαταραχών της υγείας μας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν μια σπιτική φυσική θεραπεία για διάφορες παθήσεις. Τα αποξηραμένα σταφύλια, οι γνωστές σε όλους σταφίδες είναι επίσης εξαιρετικά θρεπτικές και μια καλή εναλλακτική λύση όταν δεν είναι η εποχή των σταφυλιών.


Υγειοφάγος

Πηγή : 1. Bertelli AA and Das DK. Grapes, wines, resveratrol, and heart health. J Cardiovasc Pharmacol. 2009, 2. Pezzuto JM, Venkatasubramanian V, Hamad M et al. Unraveling the relationship between grapes and health. 3.Yadav M, Jain S, Bhardwaj A et al. Biological and medicinal properties of grapes and their bioactive constituents: an update. J Med Food. 2009 4. Spanou C, Veskoukis AS, Stagos D et al. Effects of Grape Extracts on the In Vitro Activity of Enzymes Involved in Oxidative Stress Regulation.
Photo Credit: London looks via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου