9 Σεπ 2013

Η Ιαματική Καλέντουλα!

Τα πανέμορφα κίτρινα και πορτοκαλί άνθη της καλέντουλας στολίζουν χαρούμενα τον κήπο ή το μπαλκόνι αλλά έχουν και απίστευτες θεραπευτικές ιδιότητες. Είναι μοναδική η δύναμη της σε διάφορες δερματικές παθήσεις και όχι μόνο.
Η καλέντουλα (Calendula officinalis), χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για να θεραπεύσει πληγές και ερεθισμούς του δέρματος. Έχει δράση αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή, στυπτική, αντιική, αμτιμυκητιασική και ανοσοδιεγερτική, που την καθιστούν πολύ χρήσιμη για την απολύμανση και την θεραπεία μικρών πληγών, κοψιμάτων, εγκαυμάτων, τσιμπημάτων. Είναι όμως και μια αποτελεσματική φυσική θεραπεία για την επιπεφυκίτιδα, το σκασμένο δέρμα, τα εξανθήματα της πάνας, την ακμή, τους μώλωπες, την κακοσμία των ποδιών. Επιπλέον επειδή διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου όταν εφαρμόζεται σε πληγές βοηθά στην ελαχιστοποίηση των ουλών και των ραγάδων. Αυτό το τόσο χρήσιμο βότανο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν κρέμα, σαν επίθεμα, να προστεθεί στο νερό του μπάνιου, στο λάδι σώματος ή και σε τσάι. Είναι το καλύτερο και για βρεφική και παιδική περιποίηση. Με το αφέψημα καλέντουλας μπορεί να γίνουν γαργάρες για ανακούφιση από πονόλαιμο, φλεγμονές στο στόμα και στο λαιμό.
 
 
Εκτός από όλα αυτά είναι και ένα όμορφο και χρήσιμο φυτό στον κήπο. Απωθεί πολλά κοινά παράσιτα όπως το σκαθάρι σπαραγγιού, αφίδες, νηματώδεις, κάμπιες και είναι ένας καλός σύντροφος για τα μαρούλια, τα φασόλια και τις πατάτες. Μεγαλώνει γρήγορα και μπορεί εύκολα να καλλιεργηθεί με σπόρους.
Αν έχετε φρέσκα λουλούδια καλέντουλας να ξέρετε ότι μπορείτε να δώσετε χρώμα με τα πέταλα τους σε σάλτσες, βινεγκραίτ και βούτυρο ή να τα προσθέσετε σε σαλάτες και σάντουιτς.
 
 
Συνταγές Υγείας
 
 
Θεραπευτικό έλαιο Καλέντουλας
Αυτό το έλαιο είναι πανεύκολο στην παρασκευή του και με πολλές χρήσεις : εξανθήματα, ερεθισμός πάνας, μώλωπες, πόνο ή φλεγμονή των μυών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του ή να το προσθέσετε σε αλοιφές, έλαια για μασάζ, κρέμες και λοσιόν.
Θα χρειαστείτε : Βιολογικό ελαιόλαδο και βιολογικά άνθη καλέντουλας.
  • Βάλτε τα άνθη σε ένα στεγνό και καθαρό βάζο. Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκα άνθη τότε αφήστε τα για 12 ώρες σε χώρο στεγνό και σκιερό να χάσουν μέρος της υγρασίας τους. Ρίξτε το ελαιόλαδο στο βάζο μέχρι του σημείου που να έχουν καλυφθεί τα άνθη και 3 εκατοστά πάνω από αυτά. Ανακατέψτε καλά και κλείστε σφιχτά το βάζο.
  • Τοποθετήστε το βάζο σε μέρος που να το βλέπει απευθείας ο ήλιος και να θυμάστε να το ανακινείτε μια φορά καθημερινά.
  • Μετά από 5-6 εβδομάδες, αδειάστε το περιεχόμενο του βάζου περνώντας το από ένα τούλι και στίψτε καλά τα άνθη. Φυλάξτε το λάδι καλέντουλας σε σκουρόχρωμα μπουκάλια σε δροσερό και σκιερό μέρος.
Αν χρειάζεστε το λάδι καλέντουλας πιο άμεσα τότε μπορείτε να το φτιάξετε με την μέθοδο της θέρμανσης. Βάζετε πάλι το λάδι και τα άνθη καλέντουλας, αυτή την φορά σε κατσαρόλα και σε μπεν-μαρί, σε σιγανή φωτιά, ώστε η θερμοκρασία του λαδιού να μην ξεπερνάει τους 40°C (θα χρειαστείτε ένα θερμόμετρο για να παρακολουθείτε την θερμοκρασία του λαδιού). Αφήστε για τουλάχιστον 3-5 ώρες σε αυτή την θερμοκρασία, αν και όσο πιο πολύ τόσο πιο καλά. Σουρώστε και φυλάξτε το λάδι καλέντουλας όπως περιέγραψα πριν.
 
 
Αλοιφή καλέντουλας
Τρίψτε αυτή την καταπραϋντική και θεραπευτική αλοιφή σε πιασμένους μύες, σε τσιμπήματα εντόμων, εξανθήματα, ραγάδες, σκασμένα χείλη, σκασμένο δέρμα, μώλωπες, κοψίματα, και άλλους δερματικούς ερεθισμούς.
Θα χρειαστείτε 120ml λάδι καλέντουλας (η παραπάνω συνταγή), 15ml φυσικό κερί μέλισσας.
Σε μπεν-μαρί θα βάλετε το λάδι καλέντουλας μαζί με το κερί μέλισσας. Ανακατεύετε και μόλις λιώσει το τοποθετείτε σε γυάλινο βαζάκι. Περιμένετε να κρυώσει τελείως πριν κλείσετε το καπάκι. (Μπορείτε όταν λιώσει το κερί και το μείγμα είναι ομοιόμορφο να προσθέσετε 15-20 σταγόνες από το αιθέριο έλαιο που προτιμάτε, π.χ. Λεβάντας.)
 
 
Βάλσαμο χειλιών με καλέντουλα
Θα χρειαστείτε : 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο καριτέ, 3 κουταλιές της σούπας λάδι καλέντουλας (1η συνταγή), 1½ κουταλιά της σούπας κερί μέλισσας, 8-10 σταγόνες έλαιο βιταμίνης Ε και 10-15 σταγόνες από το αιθέριο έλαιο της προτίμησης σας.
Βάλτε σε μπεν-μαρί σε χαμηλή θερμοκρασία το λάδι καλέντουλας, το βούτυρο καριτέ και το κερί μέλισσας και ανακατέψτε μέχρι να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν. Κατεβάζετε από την φωτιά και προσθέτετε την βιταμίνη Ε και το αιθέριο έλαιο. Βάλτε σε γυάλινο βαζάκι και απλώστε με τον δείκτη απαλά στα χείλη όποτε τα νιώθετε ξηρά και σκασμένα.
 
 
Κομπρέσα με καλέντουλα
Σε περίπτωση άμεσης ανάγκης για καψίματα, κοψίματα, τσιμπήματα εντόμων, φλεγμονές και άλλους δερματικούς ερεθισμούς μπορείτε απλά να βάλετε σε λίγο νερό (1 κούπα) που βράζει λίγα άνθη καλέντουλας. Κατεβάζετε από την φωτιά αμέσως, σκεπάζετε το κατσαρολάκι και περιμένετε μέχρι να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Μόλις είναι έτοιμο σουρώνετε και βουτάτε στο αφέψημα ένα καθαρό πανί το οποίο στην συνέχεια στίβετε και το τοποθετείτε στο σημείο που χρειάζεται περιποίηση. Είναι μια τόσο απαλή διαδικασία που μπορείτε να την επαναλάβετε όσες φορές θέλετε.

Υγειοφάγος


Photo Credit: InAweofGod'sCreation via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου