12 Σεπ 2013

Super τροφές για το Φθινόπωρο!

Το καλοκαίρι πέρασε, έφυγε και μαζί του πολλά καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά έφτασαν στο τέλος τους. Όμως το φθινόπωρο είναι εδώ και ευτυχώς έχει τις δικές του super τροφές οι οποίες είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι για την καταπολέμηση κάθε προβλήματος υγείας, σοβαρού ή μικρότερου.
Η αλήθεια είναι πως όποια φυσική, ανεπεξέργαστη και βιο-λογικά καλλιεργημένη τροφή και αν επιλέξετε, έχει πολλά να προσφέρει στην υγεία σας. Έχοντας κατά νου ποια είναι τα φρούτα και λαχανικά του φθινοπώρου, βρίσκουμε τις καλύτερες τροφές που χρειάζεται ο οργανισμός για να είναι υγιής με φυσικό τρόπο και χωρίς θρεπτικές ελλείψεις.
Παντζάρια
Η χρωστική ουσία που δίνει στα παντζάρια αυτό το απίθανο βαθύ κόκκινο χρώμα, η βητακυανίνη, είναι επίσης και ένας δυνατός αντικαρκινικός παράγοντας. Η δύναμη αυτή των παντζαριών είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική ενάντια στον καρκίνο του εντέρου, όπως έχει αποδειχθεί σε πολλές μελέτες. Επίσης είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, κάλιο και βιταμίνη C.
Ρόδια
Τα ρόδια με την υψηλή αντιοξειδωτική δράση τους είναι ιδιαίτερα προστατευτικά για τον εγκέφαλο, ενώ έρευνες έχουν δείξει πως καταναλώνοντας χυμό ροδιού μειώνεται ο κίνδυνος σκλήρυνσης των αρτηριών ή η αθηροσκλήρωση.
Κόκκινες κολοκύθες
Τα λαχανικά με το πορτοκαλί χρώμα ξεπερνούν όλα τα άλλα σε βιταμίνη Α. Το ίδιο ισχύει και για τα καρότα και τις γλυκοπατάτες με αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνη C, ασβέστιο και κάλιο.
Σταυρανθή λαχανικά
Μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, περιέχουν Αλκαλοειδή ινδόλης, που βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου. Έχουν επίσης μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες και μέταλλα. Μαζί με την απίθανη γεύση τους προσφέρουν σύμφωνα με επιστήμονες και βοήθεια στην διατήρηση της μνήμης καθώς μεγαλώνουμε.
Ελαιόλαδο
Πόσες και πόσες έρευνες δεν έχουν γίνει που επιβεβαιώνουν την δύναμη του και το πόσο καλό είναι για μια υγιή καρδιά. Το ελαιόλαδο μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης και αυξάνει την καλή. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και ο βασιλιάς της μεσογειακής διατροφής. Μια τελευταία έρευνα έδειξε πως από μια ομάδα ατόμων που επιβίωσαν από μια καρδιακή προσβολή είχαν μεγαλύτερα ποσοστά μακροζωίας όσοι ακολουθούσαν την μεσογειακή διατροφή με παρθένο ελαιόλαδο , παρά όσοι είχαν μια συνηθισμένη διατροφή με χαμηλά λιπαρά. Για να μπορείτε να έχετε όλα τα οφέλη του ελαιόλαδου μην το μαγειρεύετε.
Σταφύλια και χυμός σταφυλιών
Τα σταφύλια προσφέρουν βιταμίνη C, Β1 και Β6, ενώ τα κόκκινα περισσότερο σταφύλια περιέχουν φυτοχημικά (κυρίως φαινολικά) που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Αυτές οι φαινολικές ενώσεις βρίσκονται κυρίως στην φλούδα των κόκκινων σταφυλιών. Η ρεσβερατρόλη, ουσία που βρίσκεται στα σταφύλια έχει αποδειχθεί πως είναι μια ουσία με δράση αντι-οξειδωτική, αντι-καρκινική και αντι-φλεγμονώδη, μια πραγματική super τροφή δηλαδή.

Υγειοφάγος

Photo Credit: dax.hammond via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου