2 Οκτ 2013

Έρευνα Δείχνει την Αντικαταθλιπτική Δύναμη του Χαμομηλιού!



Το χαμομήλι είναι γνωστό για τις θεραπευτικές ιδιότητες του σε θέματα δυσπεψίας, στομαχικών διαταραχών, αϋπνίας και ημικρανίας. Μια έρευνα όμως του πανεπιστημίου της Pennsylvania ανακάλυψαν πως το χαμομήλι μπορεί να βοηθήσει και τους ανθρώπους που υποφέρουν από άγχος, στρες και κατάθλιψη.


Στην έρευνα οι επιστήμονες σύγκριναν τα αποτελέσματα τυποποιημένων τεστ, σχεδιασμένων να μετρούν την γενικευμένη αγχώδη διαταραχή. Σε μια περίοδο οκτώ εβδομάδων οι μισοί εθελοντές που συμμετείχαν κατανάλωναν κάψουλες χαμομηλιού ενώ οι άλλοι μισοί ένα εικονικό φάρμακο. Κατά τον έλεγχο που έγινε στους συμμετέχοντες σχετικά με τις μεταβολές στα συμπτώματα άγχους κατά την διάρκεια της έρευνας, φάνηκε πως όσοι λάμβαναν το χαμομήλι είχαν και μείωση των συμπτωμάτων, δηλαδή κατά τους επιστήμονες το αποτέλεσμα ήταν " κλινικά και στατιστικά σημαντικό".

Είναι γνωστή η βοηθητική δράση του χαμομηλιού σε προβλήματα ύπνου, αν και ακόμα οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τον ακριβή τρόπο λειτουργίας του, το χαμομήλι μπορεί να χαλαρώσει το σώμα και να προσφέρει ένα ωραίο αίσθημα υπνηλίας πριν τον βραδινό ύπνο.


Η εμφάνιση κατάθλιψης είναι πολύ στενά συνδεδεμένη με την έλλειψη ή την κακή ποιότητα του βραδινού ύπνου. Σύμφωνα λοιπόν με έρευνα στο Journal of Affective Disorders η χρήση χαμομηλιού για την βελτίωση της ποιότητας του βραδινού ύπνου μπορεί να έχει και ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα στην απομάκρυνση του κινδύνου εκδήλωσης κατάθλιψης. Το 85 % των ανθρώπων που υποφέρουν από κατάθλιψη έχουν και σημαντικά προβλήματα αϋπνίας.

Αντίθετα από άλλες μεθόδους που διαρκούν μόνο λίγες ώρες, το χαμομήλι φαίνεται πως παραμένει στον οργανισμό και έχει μια δράση που διαρκεί αρκετές ώρες. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry έδειξε πως οι συμμετέχοντες που έπιναν χαμομήλι για δυο εβδομάδες καθημερινά είχαν αυξημένα τα επίπεδα των ουσιών γλυκίνη και ιππουρικό οξύ που βοηθούν στην χαλάρωση του οργανισμού. Δυο εβδομάδες μετά, και παρά το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες είχαν σταματήσει να καταναλώνουν χαμομήλι, τα παραπάνω συστατικά ήταν ακόμα ανιχνεύσιμα στα ούρα τους.

Αν νιώθετε λοιπόν μεγάλη ένταση, στρες και άγχος, πριν στραφείτε σε φαρμακευτικές αγωγές που προκαλούν και εθισμό και παρενέργειες δοκιμάστε να πίνετε συχνά και καθημερινά αντί για καφέ, χαμομήλι!



Υγειοφάγος


 




Πηγή : PubMed.gov
Photo Credit: Takashi(aes256) via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου