4 Οκτ 2013

Τα Καλύτερα Βότανα για τις Κρύες Βραδιές!

Το κρύο άρχισε να κάνει τις πρώτες του εμφανίσεις και τι πιο όμορφο για τις κρύες νύχτες από ζεστά αφεψήματα βοτάνων που μπορούν και να σας ζεστάνουν αλλά παράλληλα σας προσφέρουν όλες τις θεραπευτικές και ιαματικές τους ιδιότητες. Γνωρίστε λίγο καλύτερα μερικά από τα πιο διάσημα βότανα και τι μπορεί να κάνει το κάθε ένα για σας και την υγεία σας :

Πράσινο Τσάι (Camelia Sinensis)
Πολύ διάσημο τα τελευταία χρόνια λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει και την βοήθεια που προσφέρει στην προσπάθεια να χάσουμε βάρος. Τα αντιοξειδωτικά του πράσινου τσαγιού βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών, οι οποίες ευθύνονται για την γήρανση και για πολλά προβλήματα υγείας.

Θυμάρι (Thymus Vulgaris)
Το θυμάρι περιέχει φλαβονοειδή, τανίνες και σαπωνίτες με ποικιλία δράσεων : σπασμολυτικό, αντιμικροβιακό, διουρητικό, αντιβιοτικό και επουλωτικό. Θεωρείται εξαιρετικό σε περιπτώσεις κρυολογήματος, λοιμώξεων του θώρακα, τον βήχα, για την χώνεψη, την διάρροια.

Χαμομήλι (Chamomilla recutita)
Άριστο χαλαρωτικό, κατά του στρες και της αϋπνίας, αλλά και με δράση αντιφλεγμονώδη, αντιεμετική, καταπραϋντική, σπασμολυτική, ηρεμιστική, λόγω των πτητικών ελαίων και των φλαβονοειδών που περιέχει. Βοηθά επίσης σε στομαχικές διαταραχές, δυσπεψία και κολίτιδα.

 
Τίλιο (Tilia Τomentosa ή Αlba ή Αrgentea)
Το τίλιο είναι άριστο χαλαρωτικό, διουρητικό και βοηθά ιδιαίτερα στην γρίπη, στις ημικρανίες, αλλά και κατά της υπέρτασης και της αρτηριοσκλήρυνσης. Προκαλεί εφίδρωση, γεγονός που το κάνει βοηθητικό και σε εμπύρετες καταστάσεις.
 
 
Μελισσόχορτο (Lemon Balm)
Ότι καλύτερο αν αναζητάτε ένα αφέψημα που θα το πιείτε πριν τον βραδινό ύπνο. Ανακουφίζει από την ένταση της ημέρας και βοηθά σε περιπτώσεις αϋπνίας. Έχει όμως και αντιβακτηριδιακές και αντιικές ιδιότητες ενώ βοηθά και στην σωστή λειτουργία του θυρεοειδή αδένα.

Τσάι του Βουνού
Πολύ αγαπημένο πριν κάποιες δεκαετίες, το τσάι του βουνού έχει αναλγητικές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Δρα προστατευτικά για το γαστρεντερικό σύστημα ενώ έχει και αντικαταθλιπτική δράση.

Δίκταμο (Origanum Dictamnus)
Ενεργεί ως αντιδιαβητικό και συμβάλλει στην αντιμετώπιση καρδιολογικών και κυκλοφορικών προβλημάτων. Βοηθά το πεπτικό σύστημα και σε περιπτώσεις γρίπης και κρυολογήματος.

Φασκόμηλο (Salvia Οfficinalis)
Το αφέψημα του φασκόμηλου είναι άριστο για προβλήματα στην στοματική κοιλότητα όπως άφτρες, ουλίτιδα και φαρυγγίτιδα. Επίσης έχει αποχρεμπτικές σπασμολυτικές και αντισηπτικές ιδιότητες και δρα τονώνοντας όλο τον οργανισμό.

Βράστε λοιπόν ένα φλιτζάνι νερό και προσθέστε ένα κουταλάκι από το αγαπημένο σας βότανο, σκεπάστε το για 10-15 λεπτά ώστε να μην χαθούν τα αιθέρια έλαια του, σουρώστε και απολαύστε το σκέτο ή με λίγο μέλι. Ότι καλύτερο για τα κρύα βράδια!

 
 
 
Photo credit: Flооd / Foter / CC BY-NC-ND

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου