10 Νοε 2013

Φυσική Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού με την Κατανάλωση Τουρσί!

Τα ευεργετικά βακτήρια "Lactobacillus brevis", παίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή διαφόρων τροφών όπως το γιαούρτι και το ξινολάχανο (sauerkraut). Ορισμένα στελέχη του L. brevis βρίσκονται και στο κρασί και την μπύρα.
 
 
Υπάρχουν πολλές μελέτες που έχουν δείξει πόσο ευεργετικό είναι το συγκεκριμένο βακτήριο για την υγεία του εντέρου. Σε μια τελευταία όμως έρευνα φαίνεται η δύναμη του συγκεκριμένου βακτηρίου στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και συγκεκριμένα στην καταπολέμηση της γρίπης.
Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα της Ιαπωνικής έρευνας, τα πειραματόζωα που είχαν στην διατροφή τους ένα είδος τουρσί γογγυλιών (suguki) το οποίο περιέχει στελέχη του βακτηρίου Lactobacillus brevis είχαν παράλληλα και μεγάλη προστασία ενάντια στο ιό της γρίπης. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πως ακριβώς επιτυγχάνεται αυτή η ενίσχυση του ανοσοποιητικού με την κατανάλωση τροφών που περιέχουν φιλικά βακτήρια, αλλά υποθέτουν πως υπεύθυνα είναι τα "εξωπολυσακχαρίδια". Πρόκειται για το προστατευτικό στρώμα σακχάρων των βακτηριδίων που πιστεύεται από τους επιστήμονες πως αυξάνουν τα επίπεδα των μορίων του ανοσοποιητικού συστήματος, που με την σειρά του βοηθά στην καταπολέμηση της γρίπης.
 
 
Στην έρευνα τα πειραματόζωα έδειξαν μεγάλη αντίσταση στον ιό της γρίπης Η1Ν1 και οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι πως θα μπορούσαν τα φιλικά αυτά βακτήρια να βοηθήσουν και ενάντια στον θανατηφόρο ιό της γρίπης Η7Ν9.
 
 
Άλλες τροφές που περιέχουν φιλικά βακτήρια είναι τα τουρσί, οι πίκλες και το μίσο ( ένας πολτός που παράγεται με την ζύμωση ρυζιού, σόγιας ή κριθαριού).
 
 
Ένας εύκολος τρόπος λοιπόν να ενισχύσετε τον οργανισμό σας και το ανοσοποιητικό σας σύστημα ενάντια στην γρίπη και τα κρυολογήματα - ιδίως όταν βρίσκεστε σε δημόσιους χώρους με πολύ κόσμο - με φυσικό και εύκολο τρόπο, είναι δίνοντας του τα φιλικά αυτά βακτήρια. Σε λίγο ζεστό νερό (όχι βραστό) διαλύστε μια κουταλιά της σούπας μίσο κριθαριού ή ρεβυθιού (mild miso) και προσθέτετε τον γευστικό και πλούσιο σε βακτήρια αυτόν ζωμό, στα φαγητά σας. Ακόμα καλύτερα φτιάξτε σούπες που τρώγονται τόσο ευχάριστα τώρα το χειμώνα και αφού έχει τελειώσει το μαγείρεμα προσθέστε μια κουταλιά μίσο. Μην ξεχνάτε όμως και τα τουρσί και ειδικά το ξινολάχανο.


Υγειοφάγος
 
Πηγή : Wiley Online Library

Photo credit: yoppy / Foter.com / CC BY

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου