6 Νοε 2013

Οι Ευεργετικές Ιδιότητες της Σπιρουλίνας!


Η σπιρουλίνα είναι ένα κυανοβακτήριο (μπλέ-πράσινο φύκι) που αναπτύσσεται σε αλκαλικό νερό. Ποικιλίες της αναπτύσσονται και στο γλυκό και στο αλμυρό νερό. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά και έχει χρησιμοποιηθεί σαν τροφή από πολλούς πολιτισμούς εδώ και αιώνες, ιδίως στην Αφρική. Πολλές οι ευεργετικές ιδιότητες της όχι μόνο για τους ανθρώπους αλλά και για τα ζώα, αφού έρευνα που έγινε στην Αυστραλία δείχνει πως, αν η διατροφή των ζώων ενισχυθεί με την θρεπτική σπιρουλίνα τότε βελτιώνεται η ανάπτυξη, η γονιμότητα και η υγεία των εκτρεφόμενων ζώων.

 
Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως καροτενοειδή, βιταμίνη Ε, φαινολικά οξέα και σελήνιο. Τα αντιοξειδωτικά καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για την γήρανση και τις βλάβες στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού. Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, λοιμώξεις και πολλές μορφές καρκίνου, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαιτητική Ένωση.

Σπιρουλίνα και ήπαρ


Μια πολύ συχνή επίπτωση της λάθος διατροφής και της παχυσαρκίας είναι η συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, που σε συνδυασμό με το οξειδωτικό στρες δημιουργεί σημαντικά προβλήματα αφού το ήπαρ είναι το κύριο όργανο αποτοξίνωσης του οργανισμού. Στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης η σπιρουλίνα μπορεί να βοηθήσει με τους αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς που ενεργοποιούν, περιορίζοντας την εξέλιξη και την δημιουργία λιπώδους νόσου του ήπατος (σύμφωνα με εργαστηριακές μελέτες σε πειραματόζωα). Σε μια από αυτές τις μελέτες φαίνεται πως η συμπλήρωση της διατροφής των πειραματόζωων με σπιρουλίνα, μείωσε την δραστικότητα των ενζύμων που βλάπτουν το ήπαρ, αποτέλεσμα που αποδίδεται στις αντιοξειδωτικές ουσίες της σπιρουλίνας.

 
Σπιρουλίνα και αναπνευστική υγεία

Η σπιρουλίνα μπορεί να παρέχει οφέλη σε άτομα με αναπνευστικές ασθένειες όπως το άσθμα και η αλλεργική ρινίτιδα. Σύμφωνα με το περιοδικό Journal of Medicinal Food η κατανάλωση σπιρουλίνας μείωσε τους δείκτες που δηλώνουν μειωμένη αυτοάνοση αντίδραση, σε άτομα με αλλεργική ρινίτιδα. Η πρωτεΐνη C-φυκοκυανίνη που βρίσκεται στην σπιρουλίνα αναστέλλει την απελευθέρωση ισταμινών, των ενώσεων δηλαδή που συμβάλλουν στις αλλεργικές αντιδράσεις.

Σπιρουλίνα και εγκέφαλος


Η σπιρουλίνα μπορεί να είναι ευεργετική και να παρέχει αντίσταση στις φλεγμονώδεις και οξειδωτικές συνθήκες που μπορούν να συμβούν σε περιοχές του εγκεφάλου. Σύμφωνα με έρευνες του Buddhist Dalin Tzu-Chi General Hospital στην Ταϊβάν, η σπιρουλίνα μπορεί να ενισχύσει την δράση των μικρογλοιακών κυττάρων στην υπεράσπιση του εγκεφάλου ενάντια σε διάφορες επιβλαβείς παράγοντες. Δηλώνουν μάλιστα πως αυτές οι ιδιότητες της μπορούν να καταπολεμήσουν και την απώλεια μνήμης.

 
Σπιρουλίνα και μάτια

Η σπιρουλίνα είναι μια πλούσια διατροφική πηγή ζεαξανθίνης, ουσία παρόμοια με τις καροτίνες που βρίσκονται στα καρότα. Η επαρκής πρόσληψη της μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη και της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Μελέτες έχουν δείξει πως επαρκή πρόσληψη ζεαξανθίνης συνδέεται με μικρότερη συχνότητα εμφάνισης αυτών των παθήσεων της όρασης.

 
Η σπιρουλίνα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, αναγκαίες για την ανάπτυξη και την αναγέννηση των κυττάρων. Μπορεί να αντικαταστήσει τις λιπαρές και πλούσιες σε χοληστερόλη ζωικής προέλευσης τροφές, αφού μόνο 10γρ. σπιρουλίνας παρέχουν στον οργανισμό το 70% της ανάγκης του σε σίδηρο αλλά και βιταμίνη Α, D, Κ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Όλες αυτές οι βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που περιέχει κάνουν την σπιρουλίνα ένα αποτελεσματικό συμπλήρωμα διατροφής για άτομα με μειωμένο σωματικό βάρος, που δεν τρέφονται σωστά. Η κατανάλωση της σπιρουλίνας είναι ασφαλής ακόμα και σε μεγάλες δόσεις, χρειάζεται όμως προσοχή όσο αφορά στην ποιότητα και στην προέλευση - όπως και με κάθε τι που καταναλώνουμε - ώστε να υπάρχει εγγυημένη ασφάλεια.




Υγειοφάγος


Πηγή : 1.Yu B, Wang J, Suter PM, Russell RM, Grusak MA, Wang Y, Wang Z, Yin S, Tang G. Spirulina is an effective dietary source of zeaxanthin to humans. 2.Pak W, Takayama F, Mine M, Nakamoto K, Kodo Y, Mankura M, Egashira T, Kawasaki H, Mori A. Anti-oxidative and anti-inflammatory effects of spirulina on rat model of non-alcoholic steatohepatitis. 3.Marles RJ, Barrett ML, Barnes J, Chavez ML, Gardiner P, Ko R, Mahady GB, Low Dog T, Sarma ND, Giancaspro GI, Sharaf M, Griffiths J. United States pharmacopeia safety evaluation of spirulina.

Photo Credit: SweetOnVeg via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου