5 Νοε 2013

Υψηλά Επίπεδα Βιταμίνης C Μειώνουν τον Κίνδυνο Γαστρικού Καρκίνου!

Το περιοδικό "American Journal of Clinical Nutrition" αναφέρει την προστατευτική δράση της βιταμίνης C κατά του αδενοκαρκινώματος του στομάχου σε άνδρες και γυναίκες.
 
 
Στην μελέτη αυτή συμμετείχαν 467 άνδρες και γυναίκες στους οποίους είχε γίνει διάγνωση αδενοκαρκινώματος του στομάχου, 618 με οισοφαγικό καρκίνωμα και 948 υγιείς άνθρωποι.

Παρατηρήθηκε πως όσοι από τους συμμετέχοντες είχαν υψηλά ποσοστά βιταμίνης C στο πλάσμα του αίματος τους, είχαν και χαμηλότερα ποσοστά κινδύνου εκδήλωσης γαστρικού καρκίνου. Όσοι είχαν φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης C (ποσό μεγαλύτερο από 28 μικρογραμμάρια ανά λίτρο), είχαν 27% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης γαστρικού καρκίνου συγκριτικά με όσους είχαν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης C.
Οι επιστήμονες τονίζουν επιπλέον πως παρατήρησαν ότι και η βιταμίνη D βοηθά στην προστασία των κυττάρων από τις οξειδωτικές βλάβες αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις του H.pylori (Ελικοβακτήριο του πυλωρού), που είναι μια κοινή αιτία του καρκίνου του στομάχου.
 
 
Σύμφωνα με τον Tram Kim Lam επικεφαλής της έρευνας, "αυτή η έρευνα ήταν η μεγαλύτερη ως τώρα μελέτη στην σχέση ανάμεσα στην βιταμίνη C και το κίνδυνο γαστρικού αδενοκαρκινώματος και βεβαιώνουν πως οι σχέσεις είναι αντιστρόφως ανάλογες.

Υγειοφάγος

Πηγή : ajcn.nutrition
Photo credit: Lori Greig / Foter.com / CC BY-NC-ND

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου