9 Δεκ 2013

Καρποί Ασάι! Η Super Τροφή για Όλο τον Οργανισμό!


Οι καρποί του δέντρου ασάι (Euterpe oleraceae) "Acai berries", προέρχονται από την Νότια Αμερική και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει διάσημοι λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας τους σε πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες) αλλά και για τα οφέλη που προσφέρουν στην υγεία μας. Εκτεταμένες έρευνες έχουν δείξει πως τα μούρα ασάι μπορεί να έχουν νευροπροστατευτική δράση, δηλαδή βοηθούν στην προστασία από βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει και τον εγκέφαλο.

Μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία, έδειξε ένα πιθανό μηχανισμό δράσης αυτών των μικρών καρπών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι πολυφαινόλες που περιέχονται στα ασάι μπορούν να αναστείλλουν τον σχηματισμό πλάκας από πρωτεΐνες βήτα- αμυλοειδούς οι οποίες και εμπλέκονται με την δημιουργία της νόσου Αλτσχάιμερ.

Πρόκειται για εργαστηριακή έρευνα και αναμένεται να ακολουθήσει νέα με εθελοντές. Ωστόσο τα οφέλη από την κατανάλωση αυτών των super καρπών είναι δύσκολο να αγνοηθούν :



Τα ασάι είναι φορτωμένα με αντιοξειδωτικά τα οποία μειώνουν την χοληστερόλη και διατηρούν την καρδιά υγιή. Ο καρπός αυτός έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από ότι τα βατόμουρα, οι φράουλες ή τα κράνμπερι, που επίσης είναι διάσημα για τις αντιοξειδωτικές τους ουσίες. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες προφυλάσσουν τον οργανισμό από την επίθεση των ελευθέρων ριζών που ευθύνονται για την γήρανση αλλά και ασθένειες όπως πάρκινσον, αλτσχάιμερ, και ασθένειες του καρδιαγγειακού.

Ο συνδυασμός των αντιοξειδωτικών ουσιών μαζί με τα ωμέγα 3 και ωμέγα 6 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ασάι είναι το καλύτερο φάρμακο για την υψηλή χοληστερόλη, ανεβάζοντας την καλή HDL και μειώνοντας την κακή LDL χοληστερόλη. Επιπλέον οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στα ασάι βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης αφού, ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να τις αφομοιώσει, οπότε κάνουν απλά ένα πέρασμα μέσα από το σώμα μας. Πριν όμως οι φυτικές ίνες αποβληθούν έχουν την εκπληκτική ιδιότητα να παρασύρουν μαζί τους και άλλες ουσίες όπως, τοξίνες, λίπη, περίσσεια τροφών και χοληστερόλης. Έτσι χάρη στις φυτικές ίνες επιτυγχάνεται ένας τέλειος καθαρισμός του οργανισμού και μείωση της χοληστερόλης.



Τα ασάι είναι επίσης φορτωμένα με ανθοκυανίνες και φυτοθρεπτικά συστατικά σε ποσότητα μέχρι και 30 φορές μεγαλύτερη από αυτή των σταφυλιών και του κόκκινου κρασιού. Σε άλλη έρευνα που διεξήχθη με εθελοντές οι οποίοι κατανάλωναν χυμό ή πολτό από καρπούς ασάι, βρέθηκε στα δείγματα από το αίμα και τα ούρα τους πως ακόμα και μετά από 24 ώρες από την λήψη των ασάι, εξακολουθούσε να υπάρχει εξαιρετικά ενεργή λειτουργία αντιοξειδωτικών στον οργανισμό τους.



Τα τελευταία χρόνια βέβαια έχει κλέψει τα φώτα της δημοσιότητας σαν ο θαυματουργός καρπός που βοηθά στην απώλεια του επιπλέον σωματικού βάρους. Δεν περιέχει κάποια μαγική φόρμουλα για αυτήν του την ιδιότητα, απλά ενισχύει την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, βοηθά στον σωστό μεταβολισμό και την ομαλή λειτουργία του εντέρου. Οι ίνες που περιέχουν τα ασάι προσελκύουν το λίπος το οποίο στην συνέχεια αποβάλλεται από το σώμα.


Υπάρχουν πολλές αναρτήσεις και στο διαδίκτυο σχετικά με τα οφέλη από την κατανάλωση των ασάι. Μερικά από αυτά είναι :

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού ενάντια σε κρυολογήματα και ιώσεις.

Προστασία ενάντια στο γήρας και διατήρηση νεανικής επιδερμίδας.

Ενίσχυση της όρασης.

Προστασία κατά του καρκίνου.

Ενίσχυση της ομαλής λειτουργίας του εντέρου και του πεπτικού συστήματος.

Αύξηση της ικανότητας συγκέντρωσης και βοήθεια σε προβλήματα ατονίας και κατάθλιψης.

Και σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες όπως αναφέρεται παραπάνω, τα ασάι προσφέρουν προστασία στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Έχετε πάντα στο νου σας πως καμία super τροφή δεν πρόκειται να κάνει θαύματα από μόνη της. Πάντα η προσπάθεια για την επίλυση προβλημάτων υγείας ή για την διατήρηση της υγείας και της ευεξίας μας, πρέπει να είναι ένας δυνατός συνδυασμός υγιεινής διατροφής και καθημερινής άσκησης.



Υγειοφάγος








Πηγή : Europe PubMed Central
Photo Credit: gurucrusher via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου