13 Φεβ 2014

2 Αιθέρια Έλαια για τις Παθήσεις του Αναπνευστικού!

 
Αιθέριο Έλαιο Μέντας
 
Το αιθέριο έλαιο μέντας χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από την δυσπεψία, τον πονοκέφαλο, τους μυϊκούς πόνους και σε διάφορα άλλα προβλήματα υγείας με πολύ καλά αποτελέσματα. Όμως πολύ πριν το ανακαλύψουν και αρχίσουν να το προσθέτουν σε τσίχλες και σε υγρά για στοματικές πλύσεις, , ήταν πολύ δημοφιλές στους βοτανολόγους για την καθαριστική του δράση ιδίως σε ότι αφορά παθήσεις των πνευμόνων.
Το αιθέριο έλαιο μέντας περιέχει βιταμίνες Α, C, λιπαρά οξέα και ανόργανα άλατα, αλλά το κύριο συστατικό του είναι η μενθόλη η οποία και δίνει στην μέντα αυτή την χαρακτηριστική μυρωδιά και αίσθηση δροσιάς. Έχει αποχρεμπτική δράση και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που αφορούν το αναπνευστικό σύστημα και έχουν σαν αιτία αλλεργίες, κρυολογήματα, γρίπη, άσθμα. Για αυτό τον λόγο αποτελεί και ένα κοινό συστατικό αλοιφών που προορίζονται για εντριβή στο στήθος. Οι ουσίες του απορροφούνται άμεσα μέσω του δέρματος αλλά και μέσω της ρινικής οδού και βοηθούν στην απελευθέρωση της αναπνοής.
Το αιθέριο έλαιο μέντας επίσης περιέχει φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο, στοιχεία ευεργετικά για τον οργανισμό μας. Όπως όλα τα αιθέρια έλαια πρέπει να τα χρησιμοποιείτε με προσοχή και διαλυμένα σε ένα λάδι βάσης πριν την εφαρμογή τους όπως ελαιόλαδο, αβοκάντο, αμυγδαλέλαιο, λάδι καρύδας και ακόμα καλύτερα προτιμήστε πιστοποιημένα βιολογικά αιθέρια έλαια για άριστη ποιότητα και καθαρότητα.
Σε έρευνα που έγινε στην Μονάδα Συμπληρωματικής και Παραδοσιακής Ιατρικής στο Technion-Israel Institute of Technology, δόθηκε σε 60 συμμετέχοντες με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού ένα διάλυμα ψεκασμού με αιθέρια έλαια και διαπιστώθηκε πως η εφαρμογή έφερε σημαντική και άμεση βελτίωση των συμπτωμάτων. Παρά την αίσθηση κρύου που μπορεί να προκαλεί η χρήση του ελαίου μέντας έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Γερμανίας Ulm Department of Otorhinolaryngology δείχνει πως οι επιστήμονες δεν διαπίστωσαν καμία μεταβολή στην ρινική θερμοκρασία μετά την εισπνοή του ελαίου. Μπορεί η μενθόλη να διεγείρει τους υποδοχείς του κρύου στην μύτη, όμως οι 16 από τους 18 συμμετέχοντες στην έρευνα επίσης ανέφεραν βελτίωση στα συμπτώματα τους.
 
 
Αιθέριο Έλαιο Ρίγανης
 
Βακτήρια, ιοί, αλλεργίες, άσθμα, ακόμα και διάφοροι ρύποι μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Συνήθως τα συμπτώματα είναι συμφόρηση στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή, ερεθισμένος λαιμός και μύτη. Ο χειμώνας είναι η εποχή που οι παθήσεις αυτού του είδους είναι πολύ κοινές και διαδεδομένες και ένα ισχυρό εργαλείο για γρήγορη ανάρρωση από τέτοιες παθήσεις είναι και το αιθέριο έλαιο ρίγανης.
Αποτελεσματικό και ασφαλές το έλαιο ρίγανης είναι πλούσιο σε καρβακρόλη, φλαβονοειδή και τερπένια, ουσίες με φυσική αποσυμφορητική και αντι-ισταμινική δράση.
Όταν ξένες ουσίες όπως βακτήρια, μύκητες, σκόνη, γύρη, μούχλα, εισβάλλουν στο σώμα μας, απελευθερώνονται ισταμίνες από τον οργανισμό που δημιουργούν συμπτώματα όπως αυτά των αλλεργιών - ρινική συμφόρηση, αυξημένη παραγωγή βλεννών και φτέρνισμα. Η αντι-ισταμινική δράση της ρίγανης μειώνει την παραγωγή ισταμινών και στην συνέχεια την ένταση των συμπτωμάτων.
Επίσης περιέχει δενδρολιβανικό οξύ το οποίο σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Clinical & Experimental Allergy φαίνεται πως έχει την ιδιότητα να μειώνει την συσσώρευση υγρού, το οίδημα και την φλεγμονή κατά την διάρκεια μιας αλλεργικής αντίδρασης, κατατάσσοντας το στις φυσικές και αποτελεσματικές ενώσεις με αντι-ισταμινική δράση.
Το αιθέριο έλαιο ρίγανης περιέχει επίσης ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νιασίνη και βιταμίνες Α και C. Μπορεί άμεσα όλα αυτά τα συστατικά να μην επηρεάζουν το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, αλλά είναι όλα απαραίτητα για την διατήρηση ενός υγιούς οργανισμού που θα είναι σε θέση να καταπολεμήσει όποια προβλήματα του αναπνευστικού προκύψουν, ενώ είναι ακόμα στην αρχή τους.

Υγειοφάγος
 
Photo Credit: aldenchadwick via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου