28 Φεβ 2014

Έρευνα Δείχνει τις Ψυχολογικές Παρενέργειες των Αντικαταθλιπτικών!

Μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Liverpool δείχνει πως οι σκέψεις αυτοκτονίας, οι δυσκολίες στην σεξουαλική ζωή και το συναισθηματικό μούδιασμα ως αποτέλεσμα της χρήσης αντικαταθλιπτικών χαπιών είναι πολύ πιο διαδεδομένες παρενέργειες απ' ότι πίστευαν οι επιστήμονες έως τώρα.
Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν 1829 εθελοντές στους οποίους είχαν συνταγογραφηθεί αντικαταθλιπτικά φάρμακα και βρέθηκε πως, οι περισσότεροι από τους μισούς εκδήλωσαν ψυχολογικά προβλήματα, ακριβώς λόγω των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων που έπαιρναν.
Ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Ψυχολογίας Dr. John Read δήλωσε πως " η Ιατρικοποίηση της θλίψης και της αγωνίας των ανθρώπων έχει φτάσει σε παράξενα επίπεδα. Ένας στους δέκα ανθρώπους σε πολλές χώρες λαμβάνουν συνταγές αντικαταθλιπτικών και αυτό οδηγεί σε αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με το πρόβλημα της υπέρ-συνταγογράφησης αυτών των φαρμάκων και τις παρενέργειες που τελικά δημιουργούν."
Μέχρι τώρα ήταν καλά τεκμηριωμένες μόνο οι βιολογικές παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών σκευασμάτων όπως αύξηση του σωματικού βάρους, ναυτίες, υπνηλία, σύγχυση και άλλες. Οι ψυχολογικές όμως παρενέργειες είχαν σε μεγάλο βαθμό αγνοηθεί ή απλά δεν ασχολήθηκε κανείς με αυτές. Σύμφωνα με την έρευνα φαίνεται όμως πως οι ψυχολογικές παρενέργειες είναι πολύ κοινές.
Κάθε συμμετέχων στην έρευνα συμπλήρωσε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις που διαπίστωσε με την χρήση των αντικαταθλιπτικών που έπαιρνε. Πάνω από τους μισούς ανέφεραν πως είχαν συναισθήματα σχετικά με τάσεις αυτοκτονίας, το 62% δήλωσε πως υπέφερε από σεξουαλικές δυσκολίες, ενώ το 60% ένιωθε συναισθηματικό μούδιασμα.
Τα υπόλοιπα αποτελέσματα αφορούσαν : δεν μου αρέσει ο εαυτός μου 52%, μείωση των θετικών συναισθημάτων 42%, μειωμένη έγνοια για τους άλλους 39%, αίσθηση απομόνωσης 55%.
Το παράδοξο ήταν πως το 82% ανέφερε πως τα φάρμακα τους βοήθησαν να νιώσουν ανακούφιση σχετικά με το πρόβλημα της κατάθλιψης.
Ο καθηγητής Read καταλήγει πως : Φαινόμενα όπως το συναισθηματικό μούδιασμα και η αδιαφορία για τους άλλους ανθρώπους είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Το άσχημο είναι πως οι άνθρωποι δεν αναφέρουν αυτά τα συναισθήματα στον γιατρό τους όταν αυτός τους συνταγογραφεί τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα και το ακόμα χειρότερο είναι πως πάνω από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων ανέφεραν τάσεις αυτοκτονίας, ως αποτέλεσμα της χρήσης αυτών των φαρμάκων πράγμα που σημαίνει πως πρέπει να γίνουν νέες αξιολογήσεις πια σχετικά με το πρόβλημα της κατάθλιψης και την αντιμετώπισης του.
Δυστυχώς σχεδόν πάντα η πιο εύκολη λύση στο πρόβλημα της κατάθλιψης είναι η φαρμακευτική αγωγή. Με αυτό τον τρόπο όμως δεν λύνεται το πρόβλημα και δεν καταπολεμάται στ' αλήθεια από τη ρίζα του. Για να γίνει αυτό χρειάζεται καθοδήγηση, συμβουλευτική υποστήριξη, επικέντρωση μόνο στα θετικά της ζωής, όπως και γνώση σχετικά με τις επιλογές που έχει καθένας για να ξεπεράσει το πρόβλημα. Ο καλύτερος τρόπος για να ξεφύγει κανείς από την κατάθλιψη είναι δίνοντας ένα γερό ταρακούνημα στον εαυτό του και ξεκινώντας με σωστή διατροφή, άσκηση, αρκετό ύπνο, ακολουθώντας μια καθημερινή ρουτίνα όπου θα υπάρχουν θετικοί στόχοι, απομάκρυνση αρνητικών σκέψεων, διασκέδαση (ακόμα και μια βόλτα στη λιακάδα θεωρείται διασκέδαση, δείτε τους λαούς που ζουν σε βόρεια κλίματα και έχουν μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης) και νέα ενδιαφέροντα (υπάρχουν πια πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς και χωρίς χρήματα θεατρικά εργαστήρια, καλλιτεχνικά σεμινάρια και άλλα στις κατά τόπους κοινωνίες). Και επειδή κανείς δεν πάει μόνος του στον παράδεισο, κάντε όσα περισσότερα μπορείτε με φίλους, με παρέα και γνωστούς.
Μπορεί να είναι παράξενο αλλά θέλει δουλειά και προσπάθεια αλλά στο τέλος τα πράγματα θα αρχίσουν να χαμογελούν ξανά.

Υγειοφάγος
 
 
Πηγή : Psychiatry Research
Photo Credit: KellyB. via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου