11 Μαρ 2014

Έρευνα Δείχνει πως τα Βακτήρια Βοηθούν στην Δημιουργία Καρκίνου του Εντέρου!

Οι αλλαγές στην μικροβιακή σύνθεση του εντέρου μπορούν να αλλάξουν δραστικά την ανάπτυξη ορισμένων όγκων του λεπτού εντέρου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Experimental Μedicine. Οι ερευνητές εργάστηκαν με συγκεκριμένα πειραματόζωα που εκδήλωσαν όγκους στο πρώτο τμήμα του παχέος εντέρου (οδοντωτούς πολύποδες του τυφλού).
Στην έρευνα αυτή έγινε πρόκληση των όγκων μέσω γενετικής τροποποίησης με δια γονιδιακή μέθοδο και με αυξητικούς παράγοντες ΗΒ-EGF. Ανακάλυψαν πως για την εκδήλωση των όγκων δεν είναι αρκετή μόνο η παραπάνω διαδικασία και πως είναι απαραίτητη και η ύπαρξη συγκεκριμένων βακτηρίων στο έντερο για την ανάπτυξη τους. Διαπίστωσαν πως όταν χορηγούσαν στα πειραματόζωα ένα κοκτέιλ αντιβιοτικών αυτά δεν εκδήλωναν πολύποδες.
"Είμαστε σε θέση να αποδείξουμε πως ο σχηματισμός όγκων στο έντερο εξαρτάται από την μικροχλωρίδα που υπάρχει στην συγκεκριμένη περιοχή του εντέρου που εκδηλώνεται ο όγκος" δηλώνει ο Sergio Lira, επιστήμονας που ηγήθηκε της μελέτης. "Με την παρουσία αντιβιοτικών ή με μεταβολή στην μικρο-χλωρίδα του τυφλού εντέρου οι όγκοι δεν αναπτύχθηκαν στη εργαστηριακή έρευνα".
Αυτή η έρευνα έρχεται να προσθέσει γνώσεις σε προηγούμενες που πίστευαν πως το μικροβίωμα του εντέρου σχετίζεται άμεσα με την εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου με τον ίδιο τρόπο και στα πειραματόζωα και στους ανθρώπους. Όπως συνεχίζουν οι επιστήμονες "υπάρχει ένα αυξανόμενο σώμα πληροφοριών πως τα συστατικά της μικροχλωρίδας παίζουν ρόλο στην ύπαρξη χρόνιων φλεγμονών και τελικά στην εκδήλωση διαφόρων μορφών καρκίνου".
Από την εποχή που οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το βακτήριο Ελικοβακτηρίδιο του Πυλωρού μπορεί να προκαλέσει κάποιες μορφές καρκίνου του στομάχου, αυξάνονται τα στοιχεία πως ορισμένα βακτήρια επηρεάζουν και βοηθούν την ανάπτυξη του καρκίνου.
Αφού διαπίστωσαν πως η χρήση των αντιβιοτικών εμπόδισε τον σχηματισμό πολύποδων, οι ερευνητές χορήγησαν στα πειραματόζωα τα βακτήρια που υπήρχαν στα υπόλοιπα πειραματόζωα που είχαν εκδηλώσει την νόσο. Στα μέχρι εκείνη τη στιγμή καθαρά από μικρόβια πειραματόζωα, άρχισαν να αναπτύσσονται πολύποδες.
Στις μετέπειτα αναλύσεις και βιοψίες των εντέρων βρήκαν πως τα περισσότερα βακτήρια στις περιοχές των όγκων ανήκαν στην οικογένεια των Κλωστριδίων βακτηριδίων(Clostridiales). Πρόκειται για βακτήρια που θα τα βρει κανείς σε κρέας, πουλερικά και τρόφιμα που δεν έχουν διατηρηθεί και μαγειρευτεί σωστά. Το απίθανο είναι πως τα συγκεκριμένα βακτήρια δημιουργούν "σπόρους" που μπορούν να αντέξουν ακόμα και σε θερμοκρασίες μαγειρέματος.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως " η γενετική προδιάθεση παίζει σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση καρκίνου, όμως ανάμεσα στους παράγοντες που παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο βρίσκεται και η διατροφή και ο τρόπος ζωής. Και παρ' όλο που χρειάζονται επιπλέον έρευνες για ένα τελικό συμπέρασμα οι επιστήμονες συμβουλεύουν πως μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου μέσω μιας διατροφής που δεν θα περιέχει μεγάλες ποσότητες κρέατος και με ιδιαίτερη φροντίδα στην υγιεινή ώστε να μην καταναλώνονται μαζί με την τροφή και παθογόνοι μικροοργανισμοί.

Υγειοφάγος

 
 
 
Πηγή : The Journal of Experimental Medicine
Photo Credit: NIAID via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου