25 Ιουλ 2013

Ζελατινώδη Γλυκίσματα ή αλλιώς Διατροφική Αξία Μηδέν!

Τα μικρά αρκουδάκια με καταγωγή από την Γερμανία παρασκευάστηκαν για πρώτη φορά το 1920. Είναι μικρές ζελατινώδεις καραμέλες με ποικιλία χρωμάτων και γεύσεων. Κόκκινο, πράσινο, πορτοκαλί, κίτρινο. Ακολούθησαν τόσα και τόσα αφράτα ζελατινώδη γλυκίσματα σε διάφορα σχήματα, χρώματα, γεύσεις και υφές.
 
 
Έχετε όμως διαβάσει ποτέ τα συστατικά τους ή έχετε αναρωτηθεί τι περιέχουν?
Σιρόπι καλαμποκιού, ζάχαρη, ζελατίνη, κερί μέλισσας και τεχνητά χρώματα 5,40 & 1, είναι μερικά από τα πιο βασικά συστατικά. Πόσες και πόσες μελέτες δεν έχουν γίνει οι οποίες συνδέουν όλα τα παραπάνω με Σύνδρομα Υπερκινητικότητας και Ελλειμματικής Προσοχής στα παιδιά που καταναλώνουν  τέτοια προϊόντα.
 
 
Αυτές οι μικρές γλυκιές μπουκιές μπορεί να φαίνονται σαν καλή λιχουδιά για τα παιδιά, ή για κάποιους άλλους σαν ένας τρόπος να κόψουν την επιθυμία τους για γλυκό χωρίς να πάρουν επιπλέον θερμίδες. Δυστυχώς πολλοί νομίζουν πως περιέχουν και βιταμίνη C!
Δεν περιέχουν βιταμίνες και σίγουρα δεν είναι πηγή άλλων θρεπτικών συστατικών!
 
 
Είναι αλήθεια πως δεν περιέχουν λίπη και πως η ενέργεια που δίνουν στον οργανισμό προέρχεται κυρίως από υδατάνθρακες και ίσως και μια μικρή ποσότητα πρωτεΐνης(!). Ο οργανισμός καθημερινά χρειάζεται υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες, τα οποία παρέχουν την ενέργεια που χρειάζεται το σώμα μας, που δεν θα βρείτε σίγουρα σε αυτά τα ζελατινώδη γλυκίσματα.
 
 
Πολλοί σκέφτονται πως είναι ένα καλό σνακ, χωρίς θερμίδες για τις περιόδους που κάποιος προσπαθεί να χάσει βάρος. Όμως δεν περιέχουν φυτικές ίνες και αν είστε σε δίαιτα προσπαθώντας να χάσετε βάρος, τότε οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες, γιατί σας κάνουν να νιώθετε χορτάτοι και σταματούν την απορρόφηση λίπους στο στομάχι. Επίσης οι φυτικές ίνες σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και έτσι το σώμα αποθηκεύει λιγότερο λίπος.
 
 
Και βέβαια περιέχουν και ζελατίνη! Πρόκειται για μια ημιδιαφανή, άχρωμη, σχεδόν άγευστη στερεά ουσία που προέρχεται από το κολλαγόνο του δέρματος, των οργάνων και των οστών των ζώων!! Με λίγα λόγια αλέθουν δέρμα, κέρατα, όργανα και κόκαλα ζώων  (βοοειδή, γουρούνια, άλογα, κότες) και μέσα από διάφορα στάδια επεξεργασίας, παίρνουν το τελικό προϊόν, την ζελατίνη(Ε441)! Θα την βρείτε όχι μόνο στα αρκουδάκια αλλά σε κάθε επιδόρπιο με ζελατινώδη μορφή, σε γιαούρτια, σε κρέμες και μαργαρίνες.  
 
Υγειοφάγος
 
 
Photo Credit: Toms Bauģis via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου