27 Σεπ 2013

Η Διατροφή μας το Κλειδί για Καλύτερη Διάθεση!

Τόσο οι έρευνες όσο και η δική μας παρατηρητικότητα αποδεικνύει χωρίς αμφιβολία πως υπάρχει σχέση ανάμεσα σε αυτά που τρώμε και στο πως σκεφτόμαστε και ενεργούμε. Όλος αυτός ο μηχανισμός λειτουργεί με την βοήθεια των νευροδιαβιβαστών (δηλαδή τους χημικούς αγγελιοφόρους) που αναμεταδίδουν τις σκέψεις και τις αντιδράσεις μας κατά μήκος των νευρικών οδών του εγκεφάλου. Οι τροφές που καταναλώνουμε επηρεάζουν την δράση των νευροδιαβιβαστών, οπότε κατά συνέπεια και την διάθεση μας.
Φαίνεται επίσης πως η τροφή επηρεάζει περισσότερο την διάθεση μερικών ανθρώπων περισσότερο από άλλους. Μερικά παιδιά είναι πιο "ευαίσθητα" για παράδειγμα όταν τρώνε έτοιμες junk τροφές, ενώ άλλα φαίνεται να μην επηρεάζονται και τόσο.
Έχετε σκεφτεί πως τελικά ίσως η ταμπέλα "άτακτο παιδί" να είναι αποτέλεσμα μιας κακής διατροφής? Μπορεί οι επιπτώσεις στην διάθεση μας ανάλογα με τις τροφές που καταναλώνουμε να μην είναι ίδιες για όλους, όμως σε γενικές γραμμές υπάρχουν τροφές που μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στο πως νιώθουμε, σκεφτόμαστε και αντιδρούμε:
Υδατάνθρακες για ηρεμία
Οι σύνθετοι υδατάνθρακες και τα τρόφιμα που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης και φρούτα) έχουν ένα χαλαρωτικό αποτέλεσμα, αφού προκαλούν λιγότερες διαταραχές στο σάκχαρο του αίματος και έτσι απελευθερώνονται λιγότερες ορμόνες του στρες.
Υδατάνθρακες που προκαλούν ένταση
Άσπρο ψωμί, ζυμαρικά, ζάχαρη, αναψυκτικά, προκαλούν περισσότερες διακυμάνσεις στην διάθεση μας αφού ακολουθούν τις διακυμάνσεις που προκαλούν αυτές οι τροφές στο σάκχαρο του αίματος. Λιγότερο "κακό" προκαλείτε όταν αυτά τα σάκχαρα τρώγονται μαζί με φυτικές ίνες ή κάποια λιπαρή τροφή γιατί με αυτό τον τρόπο επιβραδύνεται η απορρόφηση τους και η κυκλοφορία τους στο αίμα.
Χαρούμενες τροφές
Πολλοί νιώθουν πως η σοκολάτα τους προκαλεί ένα ευχάριστο συναίσθημα, αφού προκαλεί την απελευθέρωση ενδορφινών. "Χαρούμενες" τροφές θεωρούνται επίσης το γάλα, οι μπανάνες και τα πράσινα λαχανικά, γιατί διεγείρουν την απελευθέρωση της ντοπαμίνης, που δρα στον εγκέφαλο σαν νευροδιαβιβαστής.
Τροφές για ύπνο
Οι τροφές που περιέχουν το αμινοξύ τρυπτοφάνη, έχουν την ικανότητα να χαλαρώνουν τον εγκέφαλο και κατά συνέπεια και ολόκληρο τον οργανισμό. Τέτοιες τροφές είναι τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηροί καρποί, λαχανικά (παντζάρια, σπιρουλίνα,) και προϊόντα σόγιας.
Τροφές για ξύπνημα
Ο καφές, τα αναψυκτικά τύπου cola, τα energy ποτά, που περιέχουν καφεΐνη ενεργοποιούν την λειτουργία του εγκεφάλου. Αυτό μπορεί να είναι καλοδεχούμενο όταν κάποιος πρέπει να παραμείνει ξύπνιος, αλλά όταν η χαλάρωση είναι το ζητούμενο η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να φέρει ένταση και εκνευρισμό.
Τροφές θλίψης
Μερικοί άνθρωποι νιώθουν λυπημένοι μετά από ένα γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή ζάχαρη.
Κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του μοναδικές αντιδράσεις στις τροφές που καταναλώνει και αν δώσουμε προσοχή θα βρούμε ποιες είναι οι τροφές που μας κάνουν να νιώθουμε χαρούμενοι ή το αντίθετο.
Με όλο αυτό το σκεπτικό μπορούμε να αλλάξουμε μέχρι και την συμπεριφορά των παιδιών μας, αρκεί να αποκτήσουμε μια διάθεση "ντετέκτιβ" σχετικά με το τι τρώνε τα παιδιά μας και τι επίδραση έχουν αυτές οι τροφές στην διάθεση τους.
  • Πιο εύκολα, καταγράψτε σε έναν πίνακα τι τρώει το παιδί σας κάθε μέρα για μια εβδομάδα.
  • Μέσα σε αυτή την εβδομάδα, καταγράψτε σε άλλο πίνακα τυχόν προβλήματα συμπεριφοράς που μπορεί να προκύψουν, ευερεθιστότητα, κακή διάθεση.
  • Συγκρίνετε τους δυο πίνακες για να αναζητήσετε την σύνδεση ανάμεσα στην συμπεριφορά και στην διατροφή του παιδιού.
  • Στην συνέχεια αποφασίστε ποιες τροφές πιστεύετε πως ευθύνονται και αφαιρέστε τες τελείως.
  • Επαναλάβετε όλη την προσπάθεια για άλλη μια εβδομάδα και συγκρίνετε τα αποτελέσματα.
  • Μην ξεχνάτε πως οι επεξεργασμένες τυποποιημένες τροφές περιέχουν χημικές ουσίες που επίσης δημιουργούν προβλήματα συμπεριφοράς κυρίως στα παιδιά, οπότε αυτές αποκλείστε τες έτσι και αλλιώς από την διατροφή τους.

 
Υγειοφάγος
 
 
Πηγή : The Food-Mood Solution: All-Natural Ways to Banish Anxiety, Depression, Anger, Stress, Overeating, and Alcohol and Drug Problems--and Feel Good Again. Jack Challem.
Photo credit: adwriter / Foter / CC BY-NC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου